WAN Awards 2018

MONDAY 23 APRIL 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Taopu Sci-Tech City, Shanghai, China

Wednesday 05 Aug 2015
 

A new R&D community for Shangai

 
Taopu Sci-Tech City by Ennead Architects in Shanghai, China
©Ennead Architects 
 
Taopu Sci-Tech City by Ennead Architects in Shanghai, China Taopu Sci-Tech City by Ennead Architects in Shanghai, China Taopu Sci-Tech City by Ennead Architects in Shanghai, China Taopu Sci-Tech City by Ennead Architects in Shanghai, China Taopu Sci-Tech City by Ennead Architects in Shanghai, China Taopu Sci-Tech City by Ennead Architects in Shanghai, China
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Winning design will keep new district well connected 

New York practice, Ennead Architects is designing a new research and development community in Shanghai, China. The project, Taopu Sci-Tech City, is located on the western edge of Shanghai and is part of a new district being planned around one of city’s largest future public parks.   

Ennead’s competition-winning scheme presents three critical approaches for creating an iconic, connected research and development district. First, the design actively engages its context, creating strong visual, pedestrian and infrastructural connections with the surrounding site, district and city.  

Second, the design establishes a unifying architectural language that creates both individual moments and a cohesive identity for the development as a whole. 

Last, a network of spaces, both indoor and outdoor, develops a fluid pedestrian experience with memorable urban spaces within the city to support a 24/7, active, mixed-use urban environment.  

Peter Schubert, a Partner at Ennead International said: “Our design goal was to create something greater than a single building; our goal was to create a memorable and connected civic district.” 

To achieve this goal, and given the relatively low FAR for the project’s various blocks, the design includes a series of linear building edges that enclose five primary public park nodes. Each node creates an individual spatial identity, while together creating a cohesive identity for the entire R&D campus. 

Critical to the success of the project is the design’s utilization of a multi-level pedestrian network. Multilayered pedestrian spaces combine the lower ground level, street level and upper ground level together to create a fluid architectural landscape experience that activates symbiotic relationships between retail areas, park spaces and streetscapes.  Each public node provides opportunities for the creation of retail hubs at these three primary pedestrian levels, and for clear pedestrian connections to the site’s existing subway and transportation infrastructures.

Sustainable landscape systems are a critical component that help merge the architectural and urban-scale designs with the surrounding landscape and infrastructure. These systems include green roofs and planted terraces, a network of connected ponds and canals, and a connective network of pedestrian pathways and landscape corridors.

Gail Taylor

Ennead Architects
www.ennead.com

More projects by this architect

The Peabody Essex Museum

Sandra Day O’Connor College of Law

Westmoreland Museum of American Art

Bing Concert Hall, Stanford University

New Yale Art Gallery

More Projects

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site