WUC RECLAIMING THE STREETS SYMPOSIUM

SATURDAY 22 SEPTEMBER 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Southern University of Denmark, Kolding, Denmark

Monday 27 Jul 2015
 

Covering every angle

 
Southern University of Denmark by Henning Larsen Architects in Kolding, Denmark
Henning Larsen Architects 
 
Southern University of Denmark by Henning Larsen Architects in Kolding, Denmark Southern University of Denmark by Henning Larsen Architects in Kolding, Denmark Southern University of Denmark by Henning Larsen Architects in Kolding, Denmark Southern University of Denmark by Henning Larsen Architects in Kolding, Denmark Southern University of Denmark by Henning Larsen Architects in Kolding, Denmark Southern University of Denmark by Henning Larsen Architects in Kolding, Denmark
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

With its triangular shape, Southern University of Denmark, Kolding Campus will create a significant new landmark in Kolding 

As the new learning centre of excellence, Kolding Campus will be the home for courses in communications, design, culture and languages of the University of Southern Denmark. The building is located on the Grønborg grounds in the centre of Kolding close to the harbour, station and scenic attraction of the river. 

The new Campus is one of the world’s first low-energy universities, consuming a mere 38.4 kWh/m2/year, which represents only 20-25% of the energy used by structures of similar use and size.

Kolding Campus will create a new central plaza by Kolding River and will thereby form a close interaction with the other educational institutions of the town, Kolding Design School and International Business College Kolding. The shape and façades of the building create a powerful dialogue between the inner life of the building and the outside observer. 

The façade is an integrated part of the building and together, they create a unique and varying expression. Inside in the five floor high atrium, the displaced position of the staircases and access balconies creates a special dynamic where the triangular shape repeats its pattern in a continuous variety of positions up through the different floors. The activities open up towards the town so that the campus plaza and the interior study universe become one interconnected urban space with a green park at the back and a common recreational town plaza at the front. 

The building features a number of sustainable initiatives, for instance cooling by means of water from Kolding River, mechanical low-energy ventilation and solar cells. The green areas are tied together in an ecological infrastructure, which will eventually become part of the research park.

There has been a strong focus on ensuring that the offices and group rooms on each floor are  organised with offices and formal group rooms placed at the periphery. As required, these rooms can be opened up to the more vibrant study environment on the balconies just as the sliding doors make it possible to open up the rooms in connection with presentations and meetings. The balconies are based on individual as well as group environments and are furnished by means of low dividing elements enabling students to study individually or in groups at work stations on the study balconies, in the lounge areas or in the enclosed group rooms. 

As regards the design of the building, Henning Larsen Architects has not only minimised the need for energy for lighting, heating, cooling and ventilation; the architects have also focused on optimising the passive properties of the building to allow for the shape and construction to contribute to solving some the tasks that would otherwise be solved by means of energy intensive technologies. 

A combined heating and cooling pump installation, which uses the ground water to regulate the temperature inside the building, has been fully integrated into the design. This means that the installation works together with the other opportunities of the building in relation to, for instance, using the outside air to cool down the atrium at night. 

In addition, the University of Southern Denmark in Kolding will feature solar collectors, solar cells, an opportunity for natural ventilation of the atrium at night, low-energy mechanical ventilation, computer equipment with a low energy consumption and a number of other environmental and energy efficient initiatives that will provide the university with a significant, sustainable profile.

Nick Myall

News Editor

Henning Larsen Architects
www.henninglarsen.com

More projects by this architect

The Springs

Imperial shipyard development

Lindholmen plan

Frederiksbjerg School

Siemens HQ

More Projects

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site