Healthy Design Healthy Place

SATURDAY 21 OCTOBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Metro transit hubs, Moscow, Russia

Thursday 23 Jul 2015
 

5+design unveils two metro transit hubs for Moscow

 
Metro transit hubs by 5+design in Moscow, Russia
5+design 
 
Metro transit hubs by 5+design in Moscow, Russia Metro transit hubs by 5+design in Moscow, Russia Metro transit hubs by 5+design in Moscow, Russia Metro transit hubs by 5+design in Moscow, Russia Metro transit hubs by 5+design in Moscow, Russia
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

In a bid to cut congestion two transit hubs, Salars and Kotelniki, will function as a gateway linking old and new Moscow  

Hollywood, CA architecture firm, 5+design, has completed the design of two planned metro transit hubs located in Moscow. Following Russia’s call to expand Moscow to the South as a way to alleviate traffic and pollution, the two transit hubs, Salaris and Kotelniki, will function as a pivotal gateway linking old Moscow to the new. Each will include expansive retail centres and gathering spaces to emphasise community building.

Salaris spans 27.6 hectares and is situated in Moscow Oblast near Salaryevo Village, directly facing Kievskoye Highway. As the last stop along the city’s metro line, the site is easily accessible from Moscow city centre and opens up to the entire region. The transportation centre will include the Salaryevo metro station, bus station, LRT, BRT, and parking. In tandem with the crucial transit role, Salaris will also create a unique 111,000 sq m retail centre that will house a hypermarket, cinema, food court, eclectic restaurants, fashion, and entertainment venues. It will provide the convenience of a multi-functional city project with a unique blend of scenic landscape, ample civic space and a select shopping experience.  

Drawing on the region’s beautiful landscape, Salaris eloquently exhibits soft curves and an undulating roof-line to evoke the gently sloping contours of the natural terrain.  These design features culminate together along with the swooping roof canopies to form an iconic silhouette against the backdrop of the city. The façade of the building is made up of a pattern of white, aluminum, and red metallic panels, which continually interchange to reflect different colour tones depending on the light condition and angle.  Dramatic stretches of skylights flank the expansive bamboo ceiling over the two long concourses and flood the interior with natural light throughout the day.

 Visitors arriving to Salaris from the new subway station will be greeted by a three level entry hall.  The civic plaza above the station is animated by restaurants, outdoor dining and event space for weekly farmers market, seasonal festivals, and promotional events.  This will act as a key access point and town centre of Salaryevo and the surrounding region beyond.

The Salaris project fulfills an important civic duty by bringing the region a new transportation hub and an iconic landmark. With a focus on future growth, Salaris will punctuate Moscow’s commitment to cultural and lifestyle advancements for years to come.

Named after the urban city in which it will reside, Kotelniki is located South-East from central Moscow directly off of Novoryazanskoye Shosse. The shopping centre at Kotelniki Transport Hub includes 100,000 sq ms of retail, ranging from a hypermarket, cinema, entertainment, restaurants, and international fashion/sports brand names. Its commercial centre frames a significant nodal point for the various major means of transportation that will include metro, bus station, BRT and extensive parking.

The exterior architecture is emblematic of its urban site in scale and texture. Its mass is articulated as a collection of building facades to create a rhythmic composition of solids and voids.  The soaring skylight canopy at the main entry façade has been designed to maintain a human scale that is both iconic and welcoming.  Flanking the entry on the north facade, the ground level retail storefronts with dark basalt stone visually lift the building – establishing a feeling of uninterrupted ground plane to further invite customers into the project. 

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client
Status
Value (m€)
5+design

More projects by this architect

Riviera project

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site