WAN Awards

TUESDAY 23 JANUARY 2018

SEARCH   
 
Previous Next
 

El Ninot market in Barcelona, Barcelona, Spain

Wednesday 01 Jul 2015
 

Barcelona’s El Ninot market gets a makeover

 
El Ninot market in Barcelona by Josep Lluís Mateo in Barcelona, Spain
Adrià Goula 
 
El Ninot market in Barcelona by Josep Lluís Mateo in Barcelona, Spain El Ninot market in Barcelona by Josep Lluís Mateo in Barcelona, Spain El Ninot market in Barcelona by Josep Lluís Mateo in Barcelona, Spain El Ninot market in Barcelona by Josep Lluís Mateo in Barcelona, Spain El Ninot market in Barcelona by Josep Lluís Mateo in Barcelona, Spain
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Remodelling maintains historic Barcelona market’s characteristic metal structure 

Josep Lluís Mateo has recently completed the remodelling of El Ninot market in Barcelona, a key market in the city’s food distribution network known for its well communicated central location.

The architect’s intervention centres on four key points: maintaining the impressive existing structure, improving approaches, redesigning the façades and roofs, and exploiting the subsoil.

One of Mateo’s first decisions in this process was to maintain the market’s characteristic metal structure comprising three volumes, the central taller than the ones either side, to encourage ventilation and the entry of daylight.

The approaches have been reorganized, adapting the floor to the differing levels in order to eliminate the existing unevenness, and bringing together the approaches in a unified space in the main foyer. The foyer offers users an overview of the market and access to the lower floor.

The façades and roof have been redesigned to let natural light shine in while controlling direct solar radiation which could harm the produce.

This is achieved by a system of perforated slats that regulates the entry of natural light.

Further, the side façades now integrate the outdoor stalls, which no longer extend out over much of the surrounding pavement.

To adapt the market to the present-day needs of logistics and installations, it was decided to excavate the subsoil, creating two underground floors that house the car park, a supermarket, loading bays and storage space. With the creation of this new space, the structure is raised, requiring work on the foundations.

 

Nick Myall

News Editor

Key Facts

Client
Status
Value (m€)
Josep Lluís Mateo
 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site