WAN Urban Challenge

SATURDAY 19 AUGUST 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Villa Schriesheim, Schriesheim, Germany

Thursday 04 Jun 2015
 

Villa Schriesheim by Ian Shaw Architekten BDA RIBA

 
Villa Schriesheim by Ian Shaw Architekten in Schriesheim, Germany
Ian Shaw Architekten 
 
Villa Schriesheim by Ian Shaw Architekten in Schriesheim, Germany Villa Schriesheim by Ian Shaw Architekten in Schriesheim, Germany Villa Schriesheim by Ian Shaw Architekten in Schriesheim, Germany Villa Schriesheim by Ian Shaw Architekten in Schriesheim, Germany Villa Schriesheim by Ian Shaw Architekten in Schriesheim, Germany Villa Schriesheim by Ian Shaw Architekten in Schriesheim, Germany
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

A cast in-situ concrete villa dramatically located on a hillside above Schriesheim, in southwest Germany 

Villa S is dramatically located on a hillside above the historic town of Schriesheim, in southwest Germany. From its elevated site, the building offers spectacular views of the surrounding countryside: to the south, the Black Forest; to the west, the Palatinate and the Rhine Valley; to the east, the Odenwald mountain range; and in the foreground, on a neighbouring hillside, the ruins of Strahlenburg Castle, originally built in 1295. Within this setting, the project presents itself as an elemental two-tier structure in white cast in-situ concrete.

The white concrete has been well honed, the culmination of years of perfecting its use, perfecting the right mix, the quality of shuttering and the waxes applied, to ensure a smooth matt finish. Here it is used within a massing composition that generates a strong sense of place, rooting the villa in its culture and topography. The lower level is articulated as a heavy cuboid, embedded in the landscape - an extension of the earth, almost.

The walls are Romanesque in stature, which is the result of the double concrete wall system, the solidity and density of which is strikingly disseminated at the front of the house, courtesy of the deeply set glazing. Structurally, the internal wall is loadbearing, allowing the outer wall to function as formidable facing. With this block, the bedrooms and bathrooms are safely cocooned.

Above, the pavilion like configuration engages with the landscape and the elements. The roof’s bold horizontal form contains and frames these vistas, cantilevering 2.6m on the south side; while, on the north side, it emphatically defines the entranceway, with a seemingly gravity defying open canopy, the large rectangular aperture (4.3m x 2.7m x 0.6m) delivering a constantly changing interplay of light and shadow.

Key Facts

Client
Status
Value 0(m€)
Ian Shaw Architekten
www.shaw-architekten.de

More projects by this architect

Workshop Siegen

Pavilion Siegen

 
UK Construction Week 2017
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site