WAN Awards

SATURDAY 24 FEBRUARY 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Hopetoun Road Residence, Melbourne, Australia

Wednesday 22 Apr 2015
 

Cool, calm and collected

 
Hopetoun Road Residence by BE Architecture in Melbourne, Australia
© Peter Clarke 
 
Hopetoun Road Residence by BE Architecture in Melbourne, Australia Hopetoun Road Residence by BE Architecture in Melbourne, Australia Hopetoun Road Residence by BE Architecture in Melbourne, Australia Hopetoun Road Residence by BE Architecture in Melbourne, Australia Hopetoun Road Residence by BE Architecture in Melbourne, Australia Hopetoun Road Residence by BE Architecture in Melbourne, Australia
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

The Melbourne Hopetoun Road residence, designed by b.e Architecture aims to be a thoughtful and measured renovation and extension 

The client specified a wish to retain the building’s existing conventional residential structure as an anchoring element, so the architects added to and enhanced what was already there. A series of steel-framed glass pavilions was installed underneath the floating copper roofline that wraps around the original building. 

The design strengthens the form by creating a gable façade at the front and back with a clearly defined outline. The polished grey render of the gables lends an air of solidity and permanence. 

In contrast, the extensions, ribbons of copper wrapping around the solid structure, sit above recessed glazing. Verticality and horizontality come into play between the façade, and the thin, single-level roofline. The copper banding also creates various spatial experiences as it interacts with the original house. 

The tension and balance between old and new are also carried through to the interiors of the house. The existing structure maintains the intimate qualities of the original house with a series of crafted details. In the entrance hall the smooth, curving staircase reflects the original period design, and a stunning agate door, like stained glass, lets coloured light stream through. 

The new areas, made primarily from glass, are open to the green landscape beyond. Prominent use of steel-framed windows is a unifying element throughout. 

Kerry Boettcher

News editor

BE Architecture

More projects by this architect

Edwards residence

Whitehall residence

Latest Jobs in Melbourne

Senior Architect

Senior Hospitality Interior Designer

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site