WAN Awards 2018

FRIDAY 27 APRIL 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Warsaw Concert Hall, Warsaw, Poland

Monday 30 Mar 2015
 

Atelier Thomas Pucher strike the right note in Warsaw

 
Warsaw Concert Hall by Atelier Thomas Pucher in Warsaw, Poland
© Atelier Thomas Pucher 
 
Warsaw Concert Hall by Atelier Thomas Pucher in Warsaw, Poland Warsaw Concert Hall by Atelier Thomas Pucher in Warsaw, Poland Warsaw Concert Hall by Atelier Thomas Pucher in Warsaw, Poland Warsaw Concert Hall by Atelier Thomas Pucher in Warsaw, Poland Warsaw Concert Hall by Atelier Thomas Pucher in Warsaw, Poland
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Design delivers optimum sound and vision through fusion of ‘shoebox hall’ and ‘arena’ formats 

The world-famous Warsaw Symphony Orchestra is getting a new home. Atelier Thomas Pucher won the competition to design the new concert hall in Warsaw, beating 137 international competitors. This month, the mayor of Warsaw announced the approval of the budget and the start of design for the project, which is due to open in 2020. 

The 28,000 sq m cultural centre will be Poland’s most important cultural project for many years. It will seat 1,800 spectators and will have world-class acoustic properties, large rehearsal areas, hospitality and merchandise facilities, and the Sinfonia Varsovia Musical Academy, an institution dedicated to the spreading of music to the general public. 

A floating wall contains the symphonic hall and rehearsal areas. It floats above the foyer, and is seen as a seamless connection of the formal gardens to the building. There are also hidden rooms and stairs, a narrow surveillance path at its top and nooks and crannies with extraordinary views and atmosphere. 

The concert hall is a fusion of ‘shoebox hall’ and ‘arena’ type performance spaces. While the traditional shoe box hall offers the best acoustics, the arena offers the most scope for uninterrupted views. Put together, these two types offer the best of both worlds, creating an intimate space where the orchestra and audience can interact. 

This unique fusion is created through constructing the main shape of a rectangular hall with ideal acoustic dimensions and inserting seemingly free formed bands of balconies with perfect angles for audience views. The three-dimensional flow of the balconies and the specific relation to the rectangular volume allow th acoustic properties to be developed on a world-class level.

For audiences, this means that each listener is situated as near to the orchestra as possible, allowing them, in essence, to be ‘inside the music’, which makes for a dramatic and inspiration musical experience.  

The WAN Performing Spaces Award is now open for entries.

Kerry Boettcher

News editor

Key Facts

Client
Status To be completed 2020
Value 0(m€)
Atelier Thomas Pucher
www.thomaspucher.com

More projects by this architect

University Library

Viertel Zwei Plus

Cube of Education - Amstetten School Campus

Atelier Thomas Pucher

Healing Gardens

More Projects

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site