WAN Awards 2018

MONDAY 25 JUNE 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Shadowless tower, London, United Kingdom

Tuesday 17 Mar 2015
 

No more living in the shadows

 
Shadowless tower by NBBJ Ltd in London, United Kingdom
© NBBJ 
 
Shadowless tower by NBBJ Ltd in London, United Kingdom Shadowless tower by NBBJ Ltd in London, United Kingdom Shadowless tower by NBBJ Ltd in London, United Kingdom Shadowless tower by NBBJ Ltd in London, United Kingdom Shadowless tower by NBBJ Ltd in London, United Kingdom Shadowless tower by NBBJ Ltd in London, United Kingdom
Your comments on this project

No. of Comments: 2

Add comments | More comments

18/03/15 David, Gloucester
It's ridiculous to suggest these are "no shadow" towers. The larger one will still create a significant shadowing result on its northern side. A lot of hype and little real content!
18/03/15 barie, fort myers
No sound on video: too bad!
 

NBBJ unveils revolutionary plans for the world’s first shadowless skyscraper 

A new ‘No Shadow Tower’ designed by London-based international practice, NBBJ, is being proposed for a site on the city’s Greenwich Peninsula near the O2 Arena. The design aims to mitigate a major impact in the creation of tall buildings – namely long shadows - as demand for city living that offers light public spaces continues to grow.

If successful, the idea could revolutionise urban design in the rapidly developing cities of China and India. It would also help developers to gain planning permission in established western cities such as London and New York where the potential impact of new tall buildings on their surroundings is often a stumbling block.

Here’s how NBBJ’s ambitious new project would work if plans get the green light. Two high-rise buildings would work together to redirect sunlight, visibly reducing shadow at the most active place – the towers’ base – by about 60%. The twin wall façade would act as a solar chimney, causing a stack effect on the southern façade. Cold air would be drawn from the northern façade to cool the building.

The form of the towers has been derived from the sun angles over the year at the site location (51.4800° N, 0.0000° W). By using computational design, NBBJ has developed an algorithm that measures the sun incident angles during each day in a year and translates the results into the building form. 

Using a genetic algorithm, designers optimised this form further, using parameters such as even distribution of the reflected light, views of the Thames and a maximum of reflecting surface area. As the sun incident angles differ at every location on earth the result of the algorithm is unique to its location.

Under NBBJ’s proposals, the towers would be mixed use, organised with residential uses at higher levels and increasingly active uses towards the base. The ‘No Shadow Towers’ would benefit from a vertical village morphology with a 24/7 feel where residents could simply walk between home, shops and restaurants.

See the film about the plan: 

No Shadow Tower from nbbjdesign on Vimeo.

Gail Taylor

 

Features editor

NBBJ Ltd
www.nbbj.com

More projects by this architect

Underground travelators

The Forum

Tencent Offices

Amazon Headquarters

Google Headquarters: Bay View

More Projects

Latest Jobs in London

Technical Architects

Senior Architect

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site