CTBUH

THURSDAY 18 OCTOBER 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Google North Bayshore, Mountain View, California, United States

Friday 13 Mar 2015
 

Heatherwick and BIG are the natural choice for Google’s new HQ

 
Google North Bayshore by Heatherwick Studio in Mountain View, California, United States
© Heatherwick Studio and BIG 
 
Google North Bayshore by Heatherwick Studio in Mountain View, California, United States Google North Bayshore by Heatherwick Studio in Mountain View, California, United States Google North Bayshore by Heatherwick Studio in Mountain View, California, United States Google North Bayshore by Heatherwick Studio in Mountain View, California, United States Google North Bayshore by Heatherwick Studio in Mountain View, California, United States Google North Bayshore by Heatherwick Studio in Mountain View, California, United States
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Plans revealed for Google’s ‘vibrant new neighbourhood’ unveiled 

Google has just revealed plans for its state-of-the-art new headquarters in Silicon Valley, California, released in a video announcement by Vice President, Real Estate and Workplace Services, David Radcliffe. The software giant has been working with Danish practice, BIG, and London-based Heatherwick Studio to design what is intended to be an exceptionally adaptable environment in which nature and buildings co-habit harmoniously within the proposed new North Bayshore campus.

In the video, Radcliffe states: “Today we’re submitting a plan to redevelop four sites….to the Mountain View City Council. It’s the first time we’ll design and build offices from scratch and we hope these plans by Bjarke Ingels at BIG and Thomas Heatherwick at Heatherwick Studio will lead to a better way of working.”

He goes on to the explain the concept, which involves the creation of lightweight block-like structures which can be moved around easily as Google invests in new product areas, rather than building ‘immoveable concrete buildings’. Each of the four sites will be covered with large translucent canopies – like a huge see-through Big Top – to regulate the climate inside yet allow light and air to flood in.

Within these structures, trees, landscaping, cafés, and cycle paths have been woven through, with the aim of blurring ‘the distinction between our buildings and nature’.

In a statement about the plans, Bjarke Ingles comments: “Together with Heatherwick Studio and Google we have set out to imagine the work environments of future Googlers to be as adaptable, flexible and intelligent as the rest of Google's wide spanning portfolio – rather than an insular corporate headquarters, Google North Bayshore will be a vibrant new neighbourhood of Mountain View.”

The intention is that the expanded campus will provide facilities such as shops and restaurants which will be open to local residents and members of the public as well as Google’s employees. Various environmental additions such as widened creek beds and enhanced owl habitats will also be incorporated.

Thomas Heatherwick adds: “It’s interesting to try and look at how you can really augment or turn the dial up more on that nature, at the same time as looking to protect the land use. Part of our work is to try to find ways to make places that you would go and have a conversation, go for a walk with great pleasure, and choose on a weekend to be [sic]. The desire really is to try to make pieces of environment you can work in, in multiple ways.”

In the video, Radcliffe also explains the choice of Ingles and Heatherwick, who he describes as ‘the two best in class’: “We scoured the world looking for a special architect that could really do something different. The BIG studios, they’re ambitious. They do a lot of very community-focused projects. Thomas, on the other hand, has this attention to human scale and beauty that I haven’t seen in anyone before.”

Heatherwick is obviously pleased with the collaboration too, stating: “Bringing the design team together from Heatherwick Studio and BIG means we’ve developed even more exciting solutions that neither would have arrived at alone, and we look forward to making them a reality.”

Gail Taylor

Features Editor

Key Facts

Client Google
Status Plans submitted
Value 0(m€)
Heatherwick Studio

More projects by this architect

Zeitz MOCAA

Garden Bridge

Garden Bridge

Hudson Yards landmark

Nanyang Learning Hub

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site