WUC RECLAIMING THE STREETS SYMPOSIUM

FRIDAY 17 AUGUST 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Greenwich Gateway Pavilions, London, United Kingdom

Wednesday 18 Feb 2015
 

Opening the gateway to Greenwich Peninsula

 
Greenwich Gateway Pavilions by Marks Barfield Architects in London, United Kingdom
Tim Soar 
 
Greenwich Gateway Pavilions by Marks Barfield Architects in London, United Kingdom Greenwich Gateway Pavilions by Marks Barfield Architects in London, United Kingdom Greenwich Gateway Pavilions by Marks Barfield Architects in London, United Kingdom Greenwich Gateway Pavilions by Marks Barfield Architects in London, United Kingdom Greenwich Gateway Pavilions by Marks Barfield Architects in London, United Kingdom Greenwich Gateway Pavilions by Marks Barfield Architects in London, United Kingdom
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Marks Barfield Architect’s Gateway Pavilions are the first completed project in the ambitious vision for the Greenwich Peninsula 

Defining the southern edge of Peninsular Square, the two curved glass pavilions are the gateway to the cable car and Central Park. Linked by a clear-span canopy, they were inspired by the idea of geomagnetic lodestones, which were used as early compasses in the historical great voyages of discovery – the maritime heritage for which Greenwich is famous and the canopy soffit imitates the ‘magnetic field’ pattern, referencing Greenwich’s link with navigation and the meridian.

The pavilions contain a contemporary art gallery, offices, a cafe, restaurant, sky bar, charcuterie and marketing facilities. A gently curved brass provides shelter for special artistic and community events as well as pop up markets. As visitors emerge from North Greenwich tube station and look to the right they will see the pavilions and also through them to the cable car along a line of latitude. 

The project was won as the result of an invited completion in Spring 2013. The choice of materials is influenced by the peninsula’s robust and varied industrial heritage. Submarine cables, ships, iron, steel, linoleum, cement, bronze, copper and brass were all made on the Peninsula. Brass, copper and other metal combinations, in particular, have been incorporated where possible as well as steel and concrete. 

Curved glass creates a rich interplay of transparency and reflective sparkle – depending on light conditions, location on the building and time of day. The glass specification responds to the environmental and functional requirements of its orientation and location. For example the interstitial solar control coating is predominantly in the southern facing glass with clearer glass to the north. The ground floor entrance areas of the cladding are specified to be very transparent to invite and welcome people in. The angle of the two principal facades both open onto and address Peninsula Square while also creating a dialogue between the building entrances under the canopy. Elsewhere the glass becomes highly reflective mirroring the surrounding landscape, sky and buildings and creating internal privacy.

Roof top levels of the pavilions are high enough to give visitors 360 degree views over North Greenwich Station towards Canary Wharf, the City of London, the Thames Estuary and beyond.

Key Facts

Client Knight Dragon
Status
Value 0(m€)
Marks Barfield Architects
www.marksbarfield.com

More projects by this architect

Stephenson House

David Marks

British Airways i360

British Airways i360

i360 Tower

More Projects

Latest Jobs in London

Technical Architects

Senior Architect

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site