CTBUH

SUNDAY 21 OCTOBER 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Wellington College Performing Arts Centre, Camberley, United Kingdom

Monday 05 Jan 2015
 

Drum beats competition

 
Wellington College Performing Arts Centre by Studio Seilern Architects in Camberley, United Kingdom
Images: Seilern Studio Architects 
 
Wellington College Performing Arts Centre by Studio Seilern Architects in Camberley, United Kingdom Wellington College Performing Arts Centre by Studio Seilern Architects in Camberley, United Kingdom Wellington College Performing Arts Centre by Studio Seilern Architects in Camberley, United Kingdom Wellington College Performing Arts Centre by Studio Seilern Architects in Camberley, United Kingdom Wellington College Performing Arts Centre by Studio Seilern Architects in Camberley, United Kingdom
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 
ECO WAN
Editorial

Seilern Studio Architects get green light for Wellington College's new performing arts centre 

Studio Seilern Architects have won the design competition for the new Performance Arts Centre (PAC) at Wellington College, UK – the hub of the college’s new Cultural Quarter.

The building will present itself as a unique opportunity to aim towards a different ‘holistic education’, based on self-discovery and helping to define the ethos of Wellington College’s heritage.

The new PAC will sit on the boundary between the Campus and the forest that frames the southern and eastern areas, creating a vibrant public space that connects with the rich, green landscaping.

The project will aim to upgrade the existing theatre facilities and will provide a 1400-seat performance space to accommodate a large range of activities. The interstitial space between the existing theatre and the new assembly hall will become a new Cultural Living Room (CLR) which will give students an unstructured and informal area for creative output, as well as a flexible social hub for the community of Wellington College.

The circular building shape will give a more natural link between the wider campus and the CLR, at the core of the new Cultural Quarter.

From the architects: "The scheme explores the idea of integrating a round auditorium as a floating drum, a building without sides, hovering lightly above the ground, nested within the surrounding forest. “

While trying to define its connection with the landscape and the heritage buildings, the materiality of the building become a defining factor: the architects will propose to face these volumes in a charred wood cladding that gives the impression of the new PAC emerging directly from the woodland and being part of it.

The new PAC will not only aim to fulfil the college’s artistic and academic ambitions, but will offer a distinctive prospect to enhance the setting of the existing buildings by rethinking the public spaces in its immediate context. A more defined and continuous landscape character is thus able to emerge from the proposal.

Key Facts

Client Wellington College, UK
Status Competition win
Value 0(m€)
Studio Seilern Architects
www.studioseilern.com

More projects by this architect

Ski Chalet

Performance Art Centre

Residential penthouse scheme

Future Reception

WAN House of the Year Award 2012 Winner

More Projects

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site