WAN Awards

FRIDAY 23 FEBRUARY 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Mumbai City Museum, Mumbai, India

Tuesday 09 Dec 2014
 

Steven Holl for Mumbai City Museum

 
Mumbai City Museum by Steven Holl Architects in Mumbai, India
Images: Steven Holl Architects 
 
Mumbai City Museum by Steven Holl Architects in Mumbai, India Mumbai City Museum by Steven Holl Architects in Mumbai, India Mumbai City Museum by Steven Holl Architects in Mumbai, India Mumbai City Museum by Steven Holl Architects in Mumbai, India Mumbai City Museum by Steven Holl Architects in Mumbai, India Mumbai City Museum by Steven Holl Architects in Mumbai, India
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

22/12/14 john yuan, dalian
The design when stands against Kahn’s in India or the neo-classical colonial building next door it is just a fanciful stage set for nothing consequential other than visual effect. The plan is arbitrary and subservient to a wanting visual effect of the main space. Steven Holl probably looked at Kahn’s projects for inspiration but he is lost in his watercolor brush work.
John Yuan
Click for more ...
 
ECO WAN
Editorial

Steven Holl wins first international design competition for a public building in Mumbai 

Steven Holl Architects has been selected to design a new wing for the Mumbai City Museum, also known as Dr Bhau Daji Lad Museum. Besting competition from Zaha Hadid, OMA and Amanda Levete, plus 5 other finalist teams, Steven Holl Architects will now work in collaboration with Opolis Architects, Guy Nordenson & Associates and Transsolar on the design.

The museum will be expanding to the north with a 125,000 sq ft addition, situated in Mumbai’s oldest museum garden in Byculla. Working with the site boundary, Steven Holl Architects has designed a sculptural addition in white concrete which diffuses the light, ensuring that each of the gallery spaces receives 25 lumens of natural light.

Besides the 65,000 sq ft of orthogonal galleries, the scheme will encompass a central channel with a shaded monsoon water basin. Water will be deposited from this basin into a central pool, beneath which will be an expanse of photovoltaic cells in order to generate 60% of the museum’s electricity. Alongside the white concrete, the design incorporates local rough-cut Indian Agra stone. Construction is due to begin in 2015.

The competition was featured by WAN's Business Information Service in November 2013. Click here to view the document. Malcolm Reading Consultants organised the competition on behalf of the Museum, combining international standards for architectural competitions with Council of Architecture (India) guidelines.

Key Facts

Client
Status Competition win
Value 0(m€)
Steven Holl Architects
www.stevenholl.com

More projects by this architect

Tushino

The ICA

Maggie’s Centre Barts

Arts complex

Cultural and Health Centre

More Projects

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site