WAN Awards

TUESDAY 20 FEBRUARY 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Malaysia Square, London, United Kingdom

Monday 01 Dec 2014
 

'Form follows flow'

 
Malaysia Square by Bjarke Ingels Group in London, United Kingdom
Images: S P Setia, Sime Darby Properties and the Employees Provident Fund 
 
Malaysia Square by Bjarke Ingels Group in London, United Kingdom Malaysia Square by Bjarke Ingels Group in London, United Kingdom
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 
Editorial

Bjarke Ingels Group's Malaysia Square plan for Battersea Power Station unveiled 

Designed by Bjarke Ingels Group (BIG), the Malaysia Square public concourse at Battersea Power Station, London has now been unveiled by the Malaysian consortium of S P Setia, Sime Darby Properties and the Employees Provident Fund. The flowing pedestrian space creates a two-storey link between the southern entrance of the Grade II* listed Power Station and the top of the new Electric Boulevard High Street. The latter is bordered on one side by Gehry Partners’ Prospect Place and on the other by Battersea Roof Gardens, designed by Foster + Partners.  

“The innovative and thoughtful concepts underlying the creation of Malaysia Square honours the heritage and shared history of two nations to form a vibrant and exciting public space for residents and visitors to meet, mingle and shape the future together,” explains Tan Sri Liew Kee Sin, Chairman of Battersea Project Holding Company Ltd. “It is the shareholders' fondest wish that this will become an enduring landmark which celebrates the best of global East-West collaborations whilst giving every Malaysian who visits this spot in Central London a true sense of belonging and reminder of home.”

Designed in collaboration with AKT II, Speirs + Major and Jeppe Hein, BIG’s design integrates many core materials in Malaysian geology, such as limestone, granite, marble, sandstone, gravel, and dolomite. The smooth lines and sculptural forms are said to resemble the caves of Gunung Mulu National Park in Sarawak, and a hibiscus-shaped water fountain will make further reference to Malaysia and the historic ties that link it with the UK. The Malaysian building materials will be blended with reclaimed bricks from the Battersea Power Station chimneys to further signify this partnership.

Bjarke Ingels, Founding Partner at BIG, said: “Situated at the very foot of the towering Battersea icon, the new Malaysia Square derives its shape from human flows, creating a cascading landscape carved into the street - or simply put form follows flow. As an urban canvas of possibilities for cultural expression, where landscape, architecture, urbanism and media design are in complete harmony - the new Malaysia Square lends dignity to the majestic industrial heritage while paving the way for a new Malaysia identity.”   

Key Facts

Client
Status Concept design
Value 0(m€)
Bjarke Ingels Group
www.big.dk

More projects by this architect

VIA 57 West

Panda House

S.Pellegrino Flagship Factory

Mixed use development

Tech Spot #74: Hyperloop

More Projects

Latest Jobs in London

Senior Architect

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site