Healthy Design Healthy Place

THURSDAY 23 NOVEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Albi Grand Theatre, Albi, France

Thursday 27 Nov 2014
 

Curtain up at Albi Grand Theatre

 
Albi Grand Theatre by Dominique Perrault Architecture in Albi, France
Images: Vincent Boutin / Georges Fessy / DPA / Adagp 
 
Albi Grand Theatre by Dominique Perrault Architecture in Albi, France Albi Grand Theatre by Dominique Perrault Architecture in Albi, France Albi Grand Theatre by Dominique Perrault Architecture in Albi, France Albi Grand Theatre by Dominique Perrault Architecture in Albi, France Albi Grand Theatre by Dominique Perrault Architecture in Albi, France Albi Grand Theatre by Dominique Perrault Architecture in Albi, France
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 
Editorial

Copper-toned mesh facade for Dominique Perrault Architecture-designed theatre 

The Dominique Perrault Architecture-designed Albi Grand Theatre has now completed along the Alley of Culture in the southern French commune. This sleek architectural form is a concrete and brick design with large expanses of glass, draped with a metal copper-hued mesh. Externally the project is defined largely by its draped meshwork which hangs vertically against the building on two sides and steps away on the other two.

The practice explains: “The curves and counter curves required for this static mesh create a free, happy and lyric architecture. We’ll also see there the metaphor of the drop cloth or the evocation of an opera stage design. But most of all we’ll find there some brilliance, reflection, colour which reminds an architecture ‘dressed in a bright light’”.

This glimmering form stands out in the town when viewed from an elevated position as seen from the images shown here, shimmering in contrast to the more traditional architecture found in the neighbourhood. The Albi Grand Theatre incorporates public amenities at ground floor level, screening rooms and car parking in the basement, and theatres on the upper floors. There is also a hanging garden and open-air restaurant on the roof where visitors can enjoy views across the town.

Despite its contemporary architectural style, the volume has been designed in relation to its neighbouring cultural buildings, with public spaces opened up towards the historic centre and the neighbouring community. Settled on the edge of the historic centre, the Albi Grand Theatre incorporates an open public square where local people can gather before or after a performance, or meet socially in the shadow of this impressive new building. 

Key Facts

Client
Status Completed
Value 0(m€)
Dominique Perrault Architecture
www.perraultarchitecture.com

More projects by this architect

The Light Walk

Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne

“Pont de Sèvres” towers

2015 Praemium Imperiale Laureate for Architecture

Meliá Vienna Hotel, Donau City Towers

More Projects

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site