WAN Awards

FRIDAY 23 FEBRUARY 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Bosco Verticale, Milan, Italy

Friday 21 Nov 2014
 

Urban forest receives top accolade

 
Bosco Verticale by Boeri Studio in Milan, Italy
 
 
Bosco Verticale by Boeri Studio in Milan, Italy Bosco Verticale by Boeri Studio in Milan, Italy Bosco Verticale by Boeri Studio in Milan, Italy Bosco Verticale by Boeri Studio in Milan, Italy Bosco Verticale by Boeri Studio in Milan, Italy Bosco Verticale by Boeri Studio in Milan, Italy
Your comments on this project

No. of Comments: 2

Add comments | More comments

25/11/14 John P. Rigby, Shrewsbury
An excellent example of being able to add character to geometric design. Budding, and established architects, take note.
25/11/14 Erkki, Espoo Finland
Wonderful house. Nice to live in a garden in the city.
 
ECO WAN
Editorial

Bosco Verticale wins International Highrise Award as ‘prototype for cities of tomorrow' 

A high-rise ‘urban forest’ in Milan has been selected winner of the International Highrise Award 2014 as presented by the City of Frankfurt am Main with Deutsches Architekturmuseum and DekaBank. Bosco Verticale was designed by Boeri Studio (now Stefano Boeri Architetti and Barreca & La Varra) with developer Hines and engineers Arup. The awards jury stated that they viewed the design as ‘a prototype for the cities of tomorrow’.

The 40,000 sq m development is formed of two residential towers at 110m and 76m in height. Lush and verdant foliage is integrated throughout the project up to level 27, including 900 mature trees between 3 and 6m in height, plus 5,000 shrubs and 11,000 flowering plants.

Residential units range from modest two-room apartments to penthouses and duplexes, but regardless of size, greenery and nature play a fundamental role in the design. A balcony is the key feature in each flat, stretching 3.35m outwards to ensure optimum space for foliage as shown in the photographs to the left. Since the initiation of the Bosco Verticale project, 70% of the surrounding area has been assigned as a public park.

Luca Buzzoni, Project Manager at Arup, explains: “We are proud of having had the opportunity to work on a project where innovation has been developed in a completely new integrated way. The technical skills we can provide as Arup have been used to support an original idea, with the aim to improve the environment and the biodiversity in the very centre of a crowded city like Milan.”

The integration of foliage into the design is not purely for aesthetics; the plantlife creates oxygen and humidity, and the plants absorb CO2 and dust particles. Arup provided structural and geotechnical designs, and advised on acoustics, vibrations, ground-borne noise and tunnelling. A base-isolation system is also in effect as there are two railway tunnels that run beneath the site. 

Key Facts

Client
Status Completed
Value 0(m€)
Boeri Studio
www.stefanoboeriarchitetti.net

More projects by this architect

Bosco Verticale

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site