WAN Urban Challenge

SUNDAY 20 AUGUST 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Viertel Zwei Plus, Vienna, Austria

Wednesday 19 Nov 2014
 

Cylindrical concept maximises sightlines

 
Viertel Zwei Plus by Atelier Thomas Pucher in Vienna, Austria
 
 
Viertel Zwei Plus by Atelier Thomas Pucher in Vienna, Austria Viertel Zwei Plus by Atelier Thomas Pucher in Vienna, Austria Viertel Zwei Plus by Atelier Thomas Pucher in Vienna, Austria Viertel Zwei Plus by Atelier Thomas Pucher in Vienna, Austria Viertel Zwei Plus by Atelier Thomas Pucher in Vienna, Austria Viertel Zwei Plus by Atelier Thomas Pucher in Vienna, Austria
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Atelier Thomas Pucher ZT takes first place in Viertel Zwei Plus housing competition 

Atelier Thomas Pucher has won the first prize in invited competition ‘Wien Viertel Zwei Plus - Construction site 2'. The site is the meeting place of different urban realms, green and built areas, and the historic and modern parts of the city - it is a dynamic example of the modern patchwork city.

The design looks to accommodate this unique situation and harness the aesthetics of the site to create a blended architectural gesture. The design by Atelier Thomas Pucher ZT loosely arranges round-structured buildings to open many lines of sight between the adjacent districts. The result is an urban porosity that encourages interaction between the neighbourhoods.

The round shape of the houses grants each apartment views in several directions as each apartment is technically a ‘Corner Flat’ with optimal exposure. A ring of different terraces such as French balconies, raised beds, terraces and two-storey loggias surround the apartments, and maximize the residential quality of the zone.

When completed the project will encompass a total floor area of 23,500 sq m divided into 7 houses with 4-10 storeys, in total offering 201 apartments plus a business start-up centre with office space.

Credits

Client: IC Projektentwicklung
Architects: Atelier Thomas Pucher
Team: Thomas Pucher, Erich Ranegger, Robert Lamprecht, Marko Acimovic, Nemanja Kocic, Alberto Blanco-Vincente, Patrick Hemetsberger, Hannes Stöffler, Dominik Zach, Monika Kowaluk.
Project Leader: Robert Lamprecht
Renderings: Lukas Gac

Key Facts

Client IC Projektentwicklung
Status Competition win
Value 0(m€)
Atelier Thomas Pucher
www.thomaspucher.com

More projects by this architect

University Library

Warsaw Concert Hall

Cube of Education - Amstetten School Campus

Atelier Thomas Pucher

Healing Gardens

More Projects

 
UK Construction Week 2017
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site