WAN Awards

MONDAY 22 JANUARY 2018

SEARCH   
 
Previous Next
 

Butterfly Square, Halland, Sweden

Thursday 18 Sep 2014
 

Butterfly Square spreads its wings

 
Butterfly Square by Weatherhead Architecture Ltd in Halland, Sweden
Images: Weatherhead Architecture 
 
Butterfly Square by Weatherhead Architecture Ltd in Halland, Sweden Butterfly Square by Weatherhead Architecture Ltd in Halland, Sweden Butterfly Square by Weatherhead Architecture Ltd in Halland, Sweden Butterfly Square by Weatherhead Architecture Ltd in Halland, Sweden Butterfly Square by Weatherhead Architecture Ltd in Halland, Sweden Butterfly Square by Weatherhead Architecture Ltd in Halland, Sweden
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 
ECO WAN
Editorial

Weatherhead Architecture's residential 'town centre' scheme on the west Coast of Sweden to start construction in 2016 

The core development in a phased masterplan in Halland, Sweden has been unveiled by Weatherhead Architecture. Situated 4km from Båstad, the 8,300 sq m scheme has been modelled on the open wings of a butterfly, creating two L-shaped building forms connected with a pedestrian strip.

This landscaped walkway runs diagonally through the site, connecting the development to a nearby park and creating a link to the relocated Båstad station which is due to open in late 2015. The brief set by client Skummeslövs Ängar requested a new ‘town centre’ for the wider Allarp masterplan, blending residential units with retail and civic functions.

The resulting design - dubbed Butterfly Square - will provide a variety of residential units with private terraces, retail units at ground level, and open-air civic amenities such as a space for performances and organised events. Parking has also been accommodated however the route through the centre of Butterfly Square will be pedestrian-only.

One corner of the landscaped square will be lifted to create the performance zone and a series of steps incorporated to provide amphitheatre-style seating. At the centre will be a sunken area to act as the stage.

Glass, stone and timber form the core material palette for the build, selected to maximise daylight penetration and reference the project’s connection with nature. The roof of both L-shaped buildings are due to rise from the neighbouring nature park and be planted to encourage insects and birds to infiltrate the development.

Weatherhead Architecture has targeted the hårginsten flower as it has become increasingly rare in the region. This particular bloom attracts the endangered ginst butterflies and it is hoped that this scheme may help raise numbers of both the flower and the butterfly.

The design team explains: “We believe that the building should be natures helping hand, and not something that is only environmentally friendly to build. A range of elements have been designing to promote a more environmentally aware environment. Knowing that butterflies obtain their energy from sunlight through their wings, we decided to mimic this by incorporating solar panels throughout the planted roof.”

Key Facts

Client Skummeslövs Ängar
Status Under construction
Value 0(m€)
Weatherhead Architecture Ltd
weatherheadarchitecture.com
 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site