WAN Awards

MONDAY 29 AUGUST 2016

SEARCH   
 
Previous Next
 

View Terrace and Pavilion, The Garden of Destiny, Koknese, Latvia

Thursday 06 Mar 2014
 

Scenic viewing pavilion completes

 
View Terrace and Pavilion by Didzis Jaunzems Arhitektura in The Garden of Destiny, Koknese, Latvia
Images: Didzis Jaunzems Arhitektura 
 
View Terrace and Pavilion by Didzis Jaunzems Arhitektura in The Garden of Destiny, Koknese, Latvia View Terrace and Pavilion by Didzis Jaunzems Arhitektura in The Garden of Destiny, Koknese, Latvia View Terrace and Pavilion by Didzis Jaunzems Arhitektura in The Garden of Destiny, Koknese, Latvia View Terrace and Pavilion by Didzis Jaunzems Arhitektura in The Garden of Destiny, Koknese, Latvia View Terrace and Pavilion by Didzis Jaunzems Arhitektura in The Garden of Destiny, Koknese, Latvia View Terrace and Pavilion by Didzis Jaunzems Arhitektura in The Garden of Destiny, Koknese, Latvia
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 
Editorial

View Terrace and Pavilion is the first building to complete in The Garden of Destiny 

In 2018 Latvia will celebrate its 100th anniversary as a parliamentary republic and, in recognition of this milestone, the country will receive a new public space: The Garden of Destiny. The first completed building at this site has now been revealed as the View Terrace and Pavilion by Didzis Jaunzems and Laura Laudere in collaboration with architecture office Jaunromans and Abele.

Funded through donations, the View Terrace and Pavilion provides a year-round vantage point from which the public can enjoy the scenic landscape on the edges of the Daugava River. The volume has been constructed using larch treated to withstand a fluctuating climate as evidenced by the images shown to the left.

A description of the design by the architecture team reads: “The tight bond between Latvian people and nature has been emphasised in the project. Nature is a source of inner energy, strength, peace and harmony and consolation for Latvians. The project has been designed considering and using sights particularities - trees, relief, most stunning view points.”

The resulting form has been sunk into the ground to ensure that it does not interfere with existing sightlines as pedestrians approach the waterfront. The pavilion works with the onsite topography, melding to the ground and rising in a low, simple gesture to enable optimum viewpoints while having as little effect on the site as possible, preserving the most valuable trees.

Benches and covered spaces have been dotted along the pedestrian route to the pavilion where the views towards the landscape are considered most appealing. Exposed benches can be used as a rest stop or for contemplation during fine weather while users can enter the sheltered areas of the pavilion when the weather takes a turn.   

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Didzis Jaunzems Arhitektura
www.dja.lv
 
WIN Awards 2016
WAN Business Information
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site