CTBUH

TUESDAY 16 OCTOBER 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Island School, Hong Kong

Wednesday 22 Jan 2014
 

Sustainable learning landscape for Hong Kong

 
Island School by schmidt hammer lassen architects in Hong Kong
Images: schmidt hammer lassen 
 
Island School by schmidt hammer lassen architects in Hong Kong Island School by schmidt hammer lassen architects in Hong Kong Island School by schmidt hammer lassen architects in Hong Kong
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 
ECO WAN

schmidt hammer lassen to create Island School with Thomas Chow Architects 

Danish schmidt hammer lassen architects and Hong Kong based Thomas Chow Architects have been appointed to design the new Island School in Hong Kong, China. The proposed design concept for the 28,000 sq m new building is a sustainable learning landscape with state-of-the-art facilities to support optimal learning conditions for the school’s approximately 1,200 students, aged from 11 to 18.

The new Island School will be placed on the site of the existing school, which was built in 1967. The site has a clear visual connection to the green mountain landscape and the Hong Kong city skyline and waterfront. This visual connection plays an important role in the proposed design. An atrium, which contains the school’s learning plaza, runs through the complex, framing the view towards the green landscape on one side and the city on the other. The visual connection supports the perception of the school in relation to its surroundings - the landscape and the city.

The building concept is designed and organised as a sustainable learning landscape with balconies and green gardens. The shape of the building, with cantilevering facades, creates shade where needed. In other places, the facade leans back to allow daylight into the learning spaces without causing overheating. The internal functions of the building are proposed organised around a learning plaza, which runs through the main arrival level of the school and connects to the atrium.

“The atrium is the heart of the school,” states Bjarne Hammer, founding partner at schmidt hammer lassen architects. “With its balconies, hanging greenery and gardens, it functions as an informal social gathering space where the students can meet and interact. The greenery creates a relaxing atmosphere and contributes positively to the learning environment.”

The gardens and the greenery also help to cool the building, contributing to a good indoor climate, while the atrium creates good lighting conditions that minimise the use of artificial light within the building.

The classrooms are designed to be flexible learning spaces, which can be set up in different ways to support various learning situations. The rooms can be divided into smaller spaces or opened up to connect with other parts of the school.  The proposed design of the school has a strong connection to the local community, with sports and cultural facilities that can be used by the public outside the normal opening hours of the school. 

Key Facts

Status Competition win
Value 0(m€)
schmidt hammer lassen architects
www.shl.dk

More projects by this architect

Solvay HQ

Maritime Knowledge Hub

Norwegian Geotechnical Institute

Monroe Blocks

C.A.R.L auditorium, RWTH Aachen University

More Projects

Latest Jobs in Hong Kong

Senior Project Interior Designer (Hospitality)

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site