WAN Awards 2018

WEDNESDAY 20 JUNE 2018

SEARCH   
 
WAN Jobs
News Review
Podcasts
WAN Urban Challenge
WAN Awards
Previous Next
 

Xuhui Binjian Media City 188S-G-1 Tower, Shanghai, China

Wednesday 31 Jul 2013
 

Warp this way...

 
Xuhui Binjian Media City 188S-G-1 Tower by Aedas in Shanghai, China
Images: Aedas 
 
Xuhui Binjian Media City 188S-G-1 Tower by Aedas in Shanghai, China Xuhui Binjian Media City 188S-G-1 Tower by Aedas in Shanghai, China Xuhui Binjian Media City 188S-G-1 Tower by Aedas in Shanghai, China Xuhui Binjian Media City 188S-G-1 Tower by Aedas in Shanghai, China Xuhui Binjian Media City 188S-G-1 Tower by Aedas in Shanghai, China Xuhui Binjian Media City 188S-G-1 Tower by Aedas in Shanghai, China
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 
Editorial

Sparkling facade of winning Aedas tower takes inspiration from media screens 

Aedas has won a competition to design a 155m-high office tower in Shanghai as part of a 9-block district. Three of the blocks in the district have already been scooped up by DreamWorks Animation and the occupants of the Aedas-designed block-wide tower will have view over the DreamWorks cluster.

80% of the Xuhui Binjian Media City 188S-G-1 Tower and Podium designed by Aedas will be leased while the developer will retain 20% of the available space. Completion of the 33-storey structure is due in 2015.

The building starts with a rectangular base which slowly twists on its central axis as it rises, causing many internet users to compare its exterior form to the recently-unveiled Beach and Howe tower in Vancouver by BIG and DIALOG.

A quote from Aedas reads: “It begins with an extruded rectangular plan. Going upward, the west wall is gradually warped to accommodate the subway setback that cuts off the corner of the otherwise square project site; and the north wall is warped to the east.”

Where the base of the tower meets the urban fabric Aedas have designed a separate podium platform for a medley of retail, restaurant and café units. The podium sports a warped canopy in reflection of the tower above and will offer shelter for outdoor events.

The façade of the building draws its inspiration from the idea of a media screen. Clusters of three glass panels angled in one of four directions are designed to catch the light and make the tower shine like a diamond.  

Key Facts

Status Competition win
Value 0(m€)
Aedas
www.aedas.com

More projects by this architect

The Beacon

Alacarte Condotel Development

Property Air Harbour Office

Lè Architecture

Unilever Headquarters

More Projects

 
Reinventing Cities
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site