WAN Awards

THURSDAY 28 JULY 2016

SEARCH   
 
Previous Next
 

Four Seasons Hotel, Guangzhou, China

Friday 24 Aug 2012
 

View from the top

 
Four Seasons Hotel by Wilkinson Eyre Architects in Guangzhou, China
HBA 
 
Four Seasons Hotel by Wilkinson Eyre Architects in Guangzhou, China Four Seasons Hotel by Wilkinson Eyre Architects in Guangzhou, China Four Seasons Hotel by Wilkinson Eyre Architects in Guangzhou, China Four Seasons Hotel by Wilkinson Eyre Architects in Guangzhou, China Four Seasons Hotel by Wilkinson Eyre Architects in Guangzhou, China Four Seasons Hotel by Wilkinson Eyre Architects in Guangzhou, China
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 
Editorial

Four Seasons above Guangzhou International Financial Center opens this year 


The new Four Seasons Hotel Guangzhou is set to open later this year. Wilkinson Eyre was responsible for the building design and the interiors were completed by Hirsch Bedner Associates (HBA), which won the job in an international competition. The hotel rises 103 storeys above the Pearl River and occupies the top third of the new Guangzhou International Financial Center by Wilkinson Eyre.

HBA set out with the goal to ‘push the boundaries of design and challenge the perceptions of classic hotel interior’. Every detail of the ultramodern interior was planned to ensure an exceptional guest experience. From the ground floor, guests take dedicated express elevators to the 70th floor lobby, where a dramatic three metre red steel sculpture by Australian artist Matthew Harding appears to float on a sea of watery glass, reflecting the ceiling window 30 floors above.

The naturally lit atrium, surrounded by restaurants and rooms above, is higher than the top of St. Paul’s Cathedral in London and New York’s Statue of Liberty. The intricately textured screen made of woven metal wraps the interior of the sky-high lobby. In a nod to the hotel brand, the screen is themed around the four seasons, from spring in the basement to fall in the upper reaches. Guest rooms are positioned to take advantage of the views and feature floor to ceiling windows.

HBA describes the design as: “naturally inspired by the 103-storey building they were given and a stylistic bridge between the Four Seasons ‘modern conservatism’ and the building’s avant-garde architecture.” Guangzhou International Financial Center is on the shortlist for this year’s RIBA Lubetkin Prize.

Sharon McHugh
US Correspondent

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Wilkinson Eyre Architects
www.wilkinsoneyre.com

More projects by this architect

Crown Sydney

Queensbridge Hotel Tower and precinct

King’s Cross Gasholders

Claims of Plagiarism at Milan Expo Site

10 Brock Street

More Projects

 
WIN Awards 2016
WAN Business Information
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site