WAN Business Information


Previous Next

Bispebjerg Hospital, Copenhagen, Denmark

Friday 22 Jun 2012

Four quarters: one winning concept

Bispebjerg Hospital by BDP in Copenhagen, Denmark
All images: BDP 
Bispebjerg Hospital by BDP in Copenhagen, Denmark Bispebjerg Hospital by BDP in Copenhagen, Denmark
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment

BDP wins Bispebjerg Hospital competition with TKT and Ramboll Danmark 

BDP, Danish architects TKT and Rambøll Danmark has been appointed the winner of the master plan competition for the New Hospital and New Psychiatry Bispebjerg in the northern part of Copenhagen, Denmark. The winning project divides the site into four quarters with a green park in the centre and allows space for the beautiful, heritage-listed pavilions and green gardens.

“The winning proposal has been selected because it plans the hospital as a city with four different quarters, each with its own distinctive character. Because the green and recreational areas are an important part of the plan. And because a simple and consistent traffic solution ensures calm, accessibility and orientation within the site,” states Regional Councillor Lars Gaardhøj, who is chairman of the project’s political reference group.

The general hospital quarter in the northern part towards Tuborgvej, the psychiatric quarter in the north-eastern part, the historic quarter with administration, research and laboratories in the southern, heritage-listed part and a green park quarter with a central entrance area in the middle.

The design places the general hospital entrance area in the middle as a large, green pulsating heart. From here staff, patients and visitors gather and distribute into the different quarters of the hospital.

Today, the recreational areas are an integrated part of the daily lives of patients, staff and neighbours. The green vibe of the project and the calmness of the area have been secured for the future through a well-planned traffic solution with one-way roads and central parking facili-ties. As a result of this, the winning project solves the existing parking challenges of an unnecessary traffic of drivers searching for a place to park.

Key Facts

Status Competition win
Value 0(m€)

More projects by this architect

Victoria Station


Technology and Innovation Centre, University of Strathclyde

Gloucester Bus Station

UK PAVILION at Milan Expo 2015

More Projects


Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site