Tenders Today


Previous Next

Alder Hey Hospital, Liverpool, United Kingdom

Wednesday 30 May 2012

A spring in their step

Alder Hey Hospital by BDP in Liverpool, United Kingdom
All images courtesy of BDP 
Alder Hey Hospital by BDP in Liverpool, United Kingdom Alder Hey Hospital by BDP in Liverpool, United Kingdom Alder Hey Hospital by BDP in Liverpool, United Kingdom
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment

Child-inspired design for Alder Hey Hospital in Springfield Park released by BDP 

As a specialist hospital, Alder Hey provides 275,000 episodes of care to children and young people every year. It is one of Europe’s biggest and busiest children’s hospitals with a national and international reputation as a Centre of Excellence for children with cancer, heart, spinal and brain disease. However, this outstanding care is currently being provided in buildings which are almost 100 years old and are not fit for providing modern day services.

The new hospital will be built in Springfield Park, next door to the current site. Once the building is constructed the existing Alder Hey will be demolished and turned into a replacement park. The new Alder Hey will therefore sit right in the heart of the park, surrounded by green space which can be seen from almost every window.

The new hospital will have a floor area of 60,000 sq m and will have 270 beds, including 48 critical care beds for patients in ICU, HDU and Burns. There will be six standard wards with 32 beds. Each ward will have two four bed bays and 24 single rooms on each ward. That means the majority of children will have their own room with en-suite facilities, improving patient and family privacy and dignity. The unique design will also ensure that the majority of bedrooms have park views and patients will have easy access to play areas on and outside their ward. There will also be 16 operating theatres, four for day-case surgery and 12 inpatient theatres. The new development will also include a multi-storey car park with 1,200 spaces, 200 more than the current site.

Programme Director David Powell explains: “Moving next door to Springfield Park will mean the building can blend into its surroundings and become a hospital in the park. There will be views of the park from most windows and every child will be able to see green space / nature from their room. The development will also give the local community a new and better park than what they have now. Along with much better facilities for our patients, there will also be better facilities for parents and families including more parents’ rooms, plenty of gardens and a 150 seat restaurant facility.”

Lead Architect for the project at BDP, Benedict Zucchi said: “Our design concept has not only captured the imagination of children, parents and staff but has also demonstrated itself as a flexible and effective approach, which has evolved through a significant number of user engagement meetings and allowed us to fine-tune the clinical layouts and optimise adjacencies to an unprecedented level.”

Key Facts

Status Concept design
Value 297(m€)

More projects by this architect

Fusion Building

Clatterbridge Cancer Centre

Kingston Eden Walk

Copperas Hill

Victoria Station

More Projects

WAN Business Information

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site