Tenders Today


Previous Next

2012 Serpentine Pavilion, London, United Kingdom

Wednesday 08 Feb 2012

Artistic duo reunited

2012 Serpentine Pavilion by Herzog & de Meuron in London, United Kingdom
Your comments on this project

No. of Comments: 2

Add comments | More comments

14/02/12 Fred, Greece
Good point! Doesn't the writer know about the Tate Modern??? Sounds like a trip to London is in order.
08/02/12 Jorrin, London
"Architects who have never built in the UK" does not include H&dM, even if they team up with an artist. Regardless of the quality of the eventual design, this is an uninspired choice by the management of the Serpentine Gallery. One would like to see some "fresh" architecture for once.

From the Bird's Nest to the Serpentine - Herzog & de Meuron and Ai Weiwei selected for 2012 Serpentine Pavilion 

The Serpentine Gallery have announced that the Swiss architect duo Herzog & de Meuron and Chinese designer and artist Ai Weiwei are to create the 2012 Serpentine Gallery Pavilion. It will be the 12th pavilion in a yearly series commissioned by the gallery, where the structure is used as a public space in London’s Hyde Park, as well as a venue to host talks and events.

The gallery chooses architects who have never built in the UK, so it will be the team’s first collaborative project in the country. Architects who have previously had the honour include Jean Nouvel, Frank Gehry, and most recently fellow Swiss architect Peter Zumthor.

The team first came together to design the Beijing National Stadium for which they won the prestigious RIBA Lubetkin Prize. Their new project will become part of the London 2012 Festival.

The design hopes to represent the previous pavilions on the site with eleven columns as well as uncovering foundations of the former structures still remaining underground. A twelfth column then becomes the support for a floating platform roof, 1.5m above ground. Visitors will be encouraged to reflect on the past structures of the site.

On their concept, the architects say: “Our path to an alternative solution involves digging down some five feet into the soil of the park until we reach the groundwater. There we dig a waterhole, a kind of well, to collect all of the London rain that falls in the area of the pavilion. In that way we incorporate an otherwise invisible aspect of reality in the park - the water under the ground - into our pavilion. As we dig down into the earth we encounter a diversity of constructed realities such as telephone cables and former foundations.

“Like a team of archaeologists, we identify these physical fragments as remains of the eleven pavilions built between 2000 and 2011. Their shape varies: circular, long and narrow, dots and also large, constructed hollows that have been filled in. These remains testify to the existence of the former pavilions and their greater or lesser intervention in the natural environment of the park.”

The pavilion will be open from June to October 2012.

Dami Babalola

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Herzog & de Meuron

More projects by this architect

The Elbphilharmonie

New Tate Modern

Tate Modern Extension

160 Leroy Street

New Tate Modern

More Projects

WAN Business Information

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site