WAN Awards

WEDNESDAY 24 AUGUST 2016

SEARCH   
 
Previous Next
 

The Dune House, Thorpeness, Suffolk, United Kingdom

Wednesday 04 Jan 2012
 

Sun, Sea and Suffolk

 
The Dune House by Jarmund / Vigsnaes MNAL Architects AS in Thorpeness, Suffolk, United Kingdom
Jarmund / Vigsnaes Architects 
 
The Dune House by Jarmund / Vigsnaes MNAL Architects AS in Thorpeness, Suffolk, United Kingdom The Dune House by Jarmund / Vigsnaes MNAL Architects AS in Thorpeness, Suffolk, United Kingdom The Dune House by Jarmund / Vigsnaes MNAL Architects AS in Thorpeness, Suffolk, United Kingdom The Dune House by Jarmund / Vigsnaes MNAL Architects AS in Thorpeness, Suffolk, United Kingdom The Dune House by Jarmund / Vigsnaes MNAL Architects AS in Thorpeness, Suffolk, United Kingdom The Dune House by Jarmund / Vigsnaes MNAL Architects AS in Thorpeness, Suffolk, United Kingdom
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 
Award Entry

Modern holiday home to rent in a british 19th century seaside resort 

The house is situated in Thorpeness, England on the Suffolk coast, replacing an existing building at the site. The house is a holiday house to rent and is part of the building programme for the organisation ‘Living Architecture'.

To get planning permission it was important to relate to the existing, typical, British seaside strip of houses. The roofscape, the bedroom floor, somehow plays with the formal presence of these buildings, and also brings into mind a romantic remembrance of holidays at bed and breakfasts while traveling through the UK. The ground floor is contrasting this by its lack of relationship to the architecture of the top floor. This architectural ambivalence of the house also addresses the programmatic difference between the private upper floor and the social ground floor. The living area and the terraces are set into the dunes in order to protect it from the strong winds, and opens equally in all directions to allow for wide views.

The corners can be opened by sliding doors; this will emphasise the floating appearance of the top floor. While the materiality of the ground floor; concrete, glass, aluminium, relates to the masses of the ground, the upper floor is a construction made of solid wood, cladding stained dark as the existing gables and sheds found in the area.


Key Facts

Status
Value 0(m€)
Jarmund / Vigsnaes MNAL Architects AS
www.jva.no
 
WIN Awards 2016
WAN Business Information
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site