WAN Awards

THURSDAY 1 SEPTEMBER 2016

SEARCH   
 
Previous Next
 

Exeter College’s Third Quadrangle, Oxford, United Kingdom

Thursday 24 Nov 2011
 

'Scholarly Home' for Oxford students

 
Exeter College’s Third Quadrangle by Alison Brooks Architects in Oxford, United Kingdom
Images courtesy of Alison Brooks Architects 
 
Exeter College’s Third Quadrangle by Alison Brooks Architects in Oxford, United Kingdom Exeter College’s Third Quadrangle by Alison Brooks Architects in Oxford, United Kingdom Exeter College’s Third Quadrangle by Alison Brooks Architects in Oxford, United Kingdom Exeter College’s Third Quadrangle by Alison Brooks Architects in Oxford, United Kingdom Exeter College’s Third Quadrangle by Alison Brooks Architects in Oxford, United Kingdom
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 
Editorial

Alison Brooks Architects' vision of Oxford University third quad overcomes competition 

In a recent competition to determine the appropriate designers for an intended extension to Exeter College campus Alison Brooks Architects have emerged triumphant. To acquire this opportunity, Alison Brooks successfully competed against several other eminent architectural practices, including Haworth Tompkins and Wright & Wright.

Their latest challenge was to envision the outlook for a ‘third quad’ for the Oxford University. The resulting solution strongly incorporates two new courtyards, with a 3-dimensional ambulatory connecting the two, acting as a means for its students to traverse. It is intended that the various public spaces colouring the college’s sprawling campus could be more effectively united, utilising as a narrative route a series of cloisters, amphitheatre staircases and garden walks, amongst other visual walkways.

At the project’s epicentre is devised a multi-level commons space, described as the social heart of the overall S-shaped design. Aiming to install an impression of a 'scholarly home' to those residing in its midst, elements such as a curved roof have been highlighted as effective means towards achieving this all-embracing intention; an ideal objective to help promote community spirit amongst the approximately 100 undergraduates and graduates that will be housed in its midst.

In addition to offering student living space and aesthetically pleasing pathways, the modern open-plan structure will accommodate a lecture hall, teaching rooms, social spaces and study facilities. Impetus naturally placed on invoking a sense of harmony, as well as learning. In parts incorporating amalgamations of traditionalist suggestive red-brick walls, and modern expansive glass-patchwork, the culminating result is a structure of obvious prominence and stature that assimilates itself to the notoriously historical nature of Oxford.

Tom Aston
Editorial

Key Facts

Status Concept design
Value Undisclosed(m€)
Alison Brooks Architects
www.alisonbrooksarchitects.com

More projects by this architect

‘The Smile’

Lens House

Folkestone Arts and Business Centre (‘Quarterhouse’)

Be at Newhall

Tribeca, 740 Great George Street

More Projects

 
WIN Awards 2016
WAN Business Information
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site