WAN Awards

TUESDAY 26 JULY 2016

SEARCH   
 
Previous Next
 

Alphabet Building, Amsterdam, Netherlands

Thursday 26 May 2011
 

Easy as 123...

 
Alphabet Building by MVRDV in Amsterdam, Netherlands
All images © MVRDV 
 
Alphabet Building by MVRDV in Amsterdam, Netherlands Alphabet Building by MVRDV in Amsterdam, Netherlands Alphabet Building by MVRDV in Amsterdam, Netherlands Alphabet Building by MVRDV in Amsterdam, Netherlands Alphabet Building by MVRDV in Amsterdam, Netherlands Alphabet Building by MVRDV in Amsterdam, Netherlands
Your comments on this project

No. of Comments: 3

Add comments | More comments

02/06/11 Rob, Amsterdam
I’m sorry but this is no architecture. Yes its MVRDV and apparently that is enough to guarantee publicity. Shouldn’t we be more selective?
31/05/11 jrum, Eagan, MN
They have removed their IQ? Maybe not such a smart move...
27/05/11 Karine, USA
how come there is no "I" and "Z" on the building?
 
Editorial

MVRDV brings new options to small- to mid-size creative businesses in Amsterdam 


In an effort to address a lack of available office space for small- to mid-size commercial businesses in Amsterdam, Netherlands-based MVRDV has composed an unusual alternative. The design of the Alphabet Building in Rotterdam is a highly flexible, 3,200 sq m facility, arranged to enable a variety of businesses to resituate themselves on the site of this former port.

MVRDV explains: “The creative industry has seemingly unrealistic demands when it comes to office locations: an incubator of creative ideas which is spacious and inspiring with a differentiating design at a great location with car access. The Alphabet Building in the Amsterdam port refurbishment Minervahaven unites all these qualities.”

Internally the building’s finishes are to be left somewhat rough and ready, with harsh materials such as concrete, aluminium and steel creating the desired loft-like effect. The letters of the alphabet have been inserted into the building’s front facade, enabling the resident businesses to select either a single letter unit or a series, for example, the design studio Thonik has already requested to occupy the top floor of letters A to F.

Due to space constraints, the letters I and Q have been removed from the front facade and will be redistributed inside. The complex itself will sit on a 30m by 30m transparent plinth with circulation and external courtyards situated to the buildings rear. Construction is due to complete in 2012.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
MVRDV
www.mvrdv.nl

More projects by this architect

Tianjin Library

MVRDV glass office

The Stairs

Rock music museum

The Stairs

More Projects

 
WIN Awards 2016
WAN Business Information
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site