WAN Business Information


Previous Next

Cadagon Corner, London, United Kingdom

Thursday 13 Jan 2011

The modern east-ender

Cadagon Corner by Kyson in London, United Kingdom
Cadagon Corner by Kyson in London, United Kingdom Cadagon Corner by Kyson in London, United Kingdom Cadagon Corner by Kyson in London, United Kingdom Cadagon Corner by Kyson in London, United Kingdom
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
Award Entry

Kyson Design reinterpret historical design forms in glass-rich residential property 

Located in London's gritty east-end, Cadagon Corner occupies the plots of three former terraced houses destroyed during WWII. Adjacent to the London Olympic Park the Houses are juxtaposed between the A12 motorway and Victoria Park. The houses are a contemporary interpretation of the ‘Victorian Terrace', to which it adjoins. The form, scale and articulation of the facade follow the rhythm of the Victorian Terraces, whilst the colour, texture and detail define the houses from its archetypal counterpart.

The black palette enables the expression of architectural components through the materials natural texture. Predominantly clad in Douglas Fir strips that have been mechanically wire brushed and vacuum stained, a greater depth to the timber's natural grain has been achieved. Sustainable materials, high levels of thermal and acoustic insulation and a wet under-floor heating system that utilises an Air Source Heat pump ensure the houses have low carbon emissions.

The design is primarily dictated by the constraints within the site and its surrounding context; the narrow plots, the noise and pollution from the motorway and lack of outlook. The principal rooms are positioned to view the park through large structural glass windows, whilst the rear windows are smaller and quadruple glazed a positioned to avoid views of the motorway.

A continuous flight of stairs with a walk-on glass roof responds the narrow plot width, whilst a central atrium provides a visual connection and natural light throughout the building. These three storey volumes provide a sense of scale greater than the expectation of a building of this class.
The buildings met the client's brief to provide three environmentally conscious houses that overcame the site's constraints within a modest budget of £250,000 per house.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)

More projects by this architect


Sunken House

Butler's Lake House

Scott Kyson

Latest Jobs in London

Head of Marketing & Communications


Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site