WAN Awards

SATURDAY 30 JULY 2016

SEARCH   
 
Previous Next
 

Supreme Court of New Zealand, New Zealand

Friday 05 Nov 2010
 

A sensitive side...

 
Supreme Court of New Zealand by Warren and Mahoney in New Zealand
Paul McCredie 
 
Supreme Court of New Zealand by Warren and Mahoney in New Zealand Supreme Court of New Zealand by Warren and Mahoney in New Zealand Supreme Court of New Zealand by Warren and Mahoney in New Zealand Supreme Court of New Zealand by Warren and Mahoney in New Zealand Supreme Court of New Zealand by Warren and Mahoney in New Zealand Supreme Court of New Zealand by Warren and Mahoney in New Zealand
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

09/11/10 Richard Harris, Auckland
The finely crafted court room is one of the great interior spaces in New Zealand
 
Editorial

Warren & Mahony fuse elements of transparency and privacy for egg-shaped courtroom, New Zealand 

The new Supreme Court building, on a site contiguous to the old, has some tough neighbours. In the legislature district, it’s near to the New Zealand Parliament, and a number of other public buildings of significant scale.

To ensure this much smaller building makes an impact, but sits well with its neighbours required sensitivity and skill, and of course a good deal of forethought. The plan to locate the new court in a building attached to - and on an axis with - the old showed both the forethought and the sensitivity. The skill came in providing the slightly contrary client desire of transparency and privacy required for the judge’s rooms.

Warren & Mahony have produced an elegant egg-shaped court room, whose curvilinear form somehow expresses that fairness and justice are what matters here, surrounded by an elegant and finely detailed glass-clad building, with an elegant bronze privacy screen at first floor level. This mix of transparency and privacy also provides a distinctive and locally-rooted exterior, the materials for the bronze screen were produced by recycling taps and bearings from the locality.

Ross Sturley

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Warren and Mahoney
www.warrenandmahoney.com

More projects by this architect

The Dart - Ara Vineyard

New Zealand Central, Shanghai

National Library of New Zealand

 
WIN Awards 2016
WAN Business Information
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site