WAN Awards

SUNDAY 24 JULY 2016

SEARCH   
 
Previous Next
 

Adelaide Zoo Entrance Precinct, Adelaide, Australia

Thursday 02 Sep 2010
 

Animal magic

 
Adelaide Zoo Entrance Precinct by HASSELL in Adelaide, Australia
images by Peter Bennetts 
 
Adelaide Zoo Entrance Precinct by HASSELL in Adelaide, Australia Adelaide Zoo Entrance Precinct by HASSELL in Adelaide, Australia Adelaide Zoo Entrance Precinct by HASSELL in Adelaide, Australia Adelaide Zoo Entrance Precinct by HASSELL in Adelaide, Australia
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 
Award Entry

New precinct provides an enhanced entrance and public space for Adelaide Zoo 

The Adelaide Zoo Entrance Precinct breathes new life into a once neglected part of the city of Adelaide. Dispensing with the traditional boundary between the Zoo and its surrounds, the new entrance invites visitors to view the sights and sounds of the Zoo from public forecourts. The Zoo boasts Australia’s first purpose-designed ‘green roof' to support wildlife shelter and extensive ‘living walls’ of native plants, making it a significant horticultural park and research centre as well as a world class zoo.

The result of an ambitious integration of physical, cultural and organisational strategies, the Entrance Precinct was designed around the core drivers of conservation, environment, education, and research.

The Precinct comprises a series of interlinked forecourts that unfold over 2000 square metres to create a natural transition and physical connection with surrounding roads, parklands and waterways. These new links through the forecourts provide access to cafes and exhibitions via safe, lit pathways, remediating a once unsafe part of Botanic Park and demonstrating the transformative capacity of urban design to promote safe, healthy and liveable cities.

Landscape and built form for the project have been considered as a single interwoven environment to create a unique Australian civic space. The external colour palette and materials reflect the Australian landscape, incorporating charcoal, spotted gum timber and native plants.

The project, completed in 2009, will become a platform for ongoing research into potential alternative models for built form to support and promote urban ecology, manage stormwater appropriately and enable more efficient performance in solar power generation.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
HASSELL
www.hassellstudio.com

More projects by this architect

Medibank Place

Advanced Engineering Centre

University of Brighton Masterplan

The Immersery

The Immersery

More Projects

 
WIN Awards 2016
WAN Business Information
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site