WAN Awards

MONDAY 26 SEPTEMBER 2016

SEARCH   
 
Previous Next
 

Harbour Stones, Lindholmen, Sweden

Thursday 22 Jul 2010
 

Lindholmen transformed

 
Harbour Stones by CF Møller Architects in Lindholmen, Sweden
 
 
Harbour Stones by CF Møller Architects in Lindholmen, Sweden Harbour Stones by CF Møller Architects in Lindholmen, Sweden Harbour Stones by CF Møller Architects in Lindholmen, Sweden Harbour Stones by CF Møller Architects in Lindholmen, Sweden Harbour Stones by CF Møller Architects in Lindholmen, Sweden Harbour Stones by CF Møller Architects in Lindholmen, Sweden
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

17/08/10 Dorin, Sibiu,RO
It seems hard for the designer to find a landmark and, generally, a local taste for this wonderful swedish site... What we see can be done in a utopian arab coast, anywhere...
And to tower is too high for that site.
 

Ten new building volumes to dominate previously industrial Lindholmen development 

The Lindholmen area, dominated by former industrial buildings and shipyards, has been transformed in a typical manner into large-scale business districts and open plazas - here you will find company headquarters, a science park, a college etc. The master plan proposal introduces a humane scale and a different architecture focusing on the small-scale urban spaces within the scheme by refining the positioning, geometry and transparency of the buildings.

The scheme consists of 10 sculptural building volumes, varying in height from four to ten storeys, with about 400 apartments and a total area of over 70,000 sq m. The scheme also includes a tower of approximately 22 stories which will rise as a landmark.

The buildings are designed to maximise the potential for sunlight and views over the harbour, and their facades of re-cycled aluminium make a strong statement with reference to the ship-building history of the site.

Towards the exterior, along Lindholmen Alléen and Götaverksgatan, the major urban traits are continued, but the new area opens up inside by means of two public stairs acting as thoroughfares and a third landscaped stair to the waterfront. This creates a micro-climate with sunny, sheltered spaces directly overlooking the harbour, and also opens views out for every resident.

C. F. Møller Architects won the procedure in competition with three other practices: Helen & Hard (NO) Kjellander & Sjöberg (SE) and KOD arkitekter (SE).

Key Facts

Status Competition win
Value 0(m€)
CF Møller Architects
www.cfmoller.com

More projects by this architect

CIS Nordhavn

Golden Mede Housing

Copenhagen sewage pumping station

Wooden Skyscraper

Danish state prison

More Projects

 
WIN Awards 2016
WAN Business Information
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site