Healthy Design Healthy Place

SUNDAY 19 NOVEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

Pendorya shopping centre, Istanbul, Turkey

Thursday 25 Mar 2010
 

Turkish delight

 
Pendorya shopping centre by Erginoglu & Calislar Architects in Istanbul, Turkey
 
 
Pendorya shopping centre by Erginoglu & Calislar Architects in Istanbul, Turkey Pendorya shopping centre by Erginoglu & Calislar Architects in Istanbul, Turkey Pendorya shopping centre by Erginoglu & Calislar Architects in Istanbul, Turkey Pendorya shopping centre by Erginoglu & Calislar Architects in Istanbul, Turkey Pendorya shopping centre by Erginoglu & Calislar Architects in Istanbul, Turkey Pendorya shopping centre by Erginoglu & Calislar Architects in Istanbul, Turkey
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Pendorya shopping centre constructed in growing development zone in Istanbul 

Located on a busy E-5 highway, the Pendorya shopping centre has been constructed in a growing development zone, which is expected to include office and residential buildings in the near future. Situated so close to a main road, the essential criteria for this project’s design and form were derived from the structure’s busy location. The architectural firm on this 90,000 sq m project are Erginoglu and Calislar.

In an attempt to turn its back on the adjoining main road, Pendorya’s dynamic inner spaces are exposed to a sheltered open square, which is anticipated to be the main entry for pedestrian access. This additional inner space provides a level of flexibility, achieved by variations in the plan of the retail areas and easy pedestrian flow through a specifically designed circulation system.

The continuous intensity of the neighbouring highway traffic was taken into account in the design of the facade, which has been constructed with a brightly coloured logo-strip to catch the eye. On the ground floor of the building, the facade is covered in glass panels whereas the upper floors are constructed with custom-made, precast, concrete patterned panels in an effort to achieve long term maintenance and visual coherence.

Sian Disson

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Erginoglu & Calislar Architects
www.ecarch.com

More projects by this architect

DDB

Research and Development Building

Anadyr Cultural Center

House ’Ö’

 
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site