Rolflex

WEDNESDAY 20 SEPTEMBER 2017

SEARCH   
 
Previous Next
 

British Council Dubai, Dubai, United Arab Emirates

Wednesday 03 Mar 2010
 

Liquid gold

 
British Council Dubai by Aedas in Dubai, United Arab Emirates
images by Harshan Thomson 
 
British Council Dubai by Aedas in Dubai, United Arab Emirates British Council Dubai by Aedas in Dubai, United Arab Emirates British Council Dubai by Aedas in Dubai, United Arab Emirates British Council Dubai by Aedas in Dubai, United Arab Emirates
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 
Award Entry

High impact, low cost project brings a little UK flair to Dubai 

The new British Council Dubai is a brand new 1,200 sq m building in Dubai is a high impact, low cost design that is dynamic, flexible, sustainable and meets the demanding needs of the British Council in the UAE. It projects an image of contemporary UK and creates a landmark building in Dubai. It houses their teaching centre operation in Central Dubai with 10 new state of the art classrooms, an office area that supports smart working and a large resource area.

The big challenge was to create a high impact building of comparable modest size, on a modest budget in a city where most architecture projects are of a gargantuan scale with costs to match. The image was to create a space that has the maximum impact visually for the customer and to project an image of a contemporary UK. This has been achieved by keeping the main part of the single storey building simple, low level, with plain white walls, but putting all the focus on to the elevated front façade. This elevation is a celebration of UAE’s stunning landscape and is reminiscent of rippling sands of the desert, with a gold vein running the entire length with an illuminated water cascade pouring off the building, creating an impression of liquid gold, celebrating the region’s natural oil resources. The elevation fronts onto a full width shallow pond which has lively reflections from the cascade yet creates an oasis of tranquility in the busy city.

This sense of drama and height is accentuated by a series of tall, colourful banners lining through with the top of the high front facade. The banners serve the dual purpose of creating an excellent branding opportunity for the British Council whilst creating the illusion of a much bigger building on a relatively large site.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Aedas
www.aedas.com

More projects by this architect

Unilever Headquarters

Zhuhai Hengqin Headquarters Complex (Phase II)

European School Yangmingshan Campus Redevelopment Project

China World Trade Center Phase 3C

Gmond International Building

More Projects

Latest Jobs in Dubai

Commercial Assistant

Head of Technical Design

Concept Design Architect - Mid Level

Senior Site Architect - Hotel/Tower

Senior Interior Designer

All jobs in Dubai

 
UK Construction Week 2017
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site