WAN Awards

THURSDAY 29 SEPTEMBER 2016

SEARCH   
 
Previous Next
 

House on the River Vecht, Utrecht, Netherlands

Friday 05 Feb 2010
 

Farnsworth the second

 
House on the River Vecht by Groos & Co Architecten in Utrecht, Netherlands
Groos & Co Architecten 
 
House on the River Vecht by Groos & Co Architecten in Utrecht, Netherlands House on the River Vecht by Groos & Co Architecten in Utrecht, Netherlands House on the River Vecht by Groos & Co Architecten in Utrecht, Netherlands House on the River Vecht by Groos & Co Architecten in Utrecht, Netherlands House on the River Vecht by Groos & Co Architecten in Utrecht, Netherlands
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

08/02/10 samuel, catford
I'd like to see more of such buildings as they represent a lot of boldness and initiative in an area that is little travelled. Less is indeed more but like nature appearance can be deceptive because beneath the seemingly simple facade are the more complex mechanisms. Big applause for such a visually and technically pleasing building.
Click for more ...
 
Editorial

Groos & Co take inspiration from Mies van der Rohe for riverside house 

Groos & Co Architecten, commissioned to design a private retreat on the banks of a waterway, has recently completed the House on the River Vecht in the province of Utrecht, Netherlands. The brief, given to them by a Dutch real estate developer, specified that the building should be energy efficient and boast a guestroom and bathroom. The developer also asked that the designers take inspiration from Mies van der Rohe’s Farnsworth House when planning the appearance of the house.

The house sits within natural woodland and an arboretum of considerable age. Groos & Co built the house on a site that was formerly occupied by a derelict bungalow and replaced it with an L-shaped fold on a recessed shoebox shaped base.

The main floor is set slightly above the landscape; the guestroom and service areas are recessed and partly sunk into the ground. Two stairs allow for a route which curves through the building, unfolding a sequence of different perspectives of the woods and the arboretum. The two-fold glass sliding doors and the ample terraces around the house create a continuous domestic space which make inside and outside hard to distinguish. Roof vegetation, high performance insulation and state of the art climate control ensure a small carbon footprint.

Key Facts

Status Complete
Value Undisclosed(m€)
Groos & Co Architecten
www.groosco.com
 
WIN Awards 2016
WAN Business Information
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site