WAN Awards

THURSDAY 25 AUGUST 2016

SEARCH   
 
Previous Next
 

31 Blair Road, Singapore, Singapore

Friday 18 Dec 2009
 

An innovative approach

 
31 Blair Road by ONG&ONG Pte Ltd in Singapore, Singapore
photography by Tim Nolan 
 
31 Blair Road by ONG&ONG Pte Ltd in Singapore, Singapore 31 Blair Road by ONG&ONG Pte Ltd in Singapore, Singapore 31 Blair Road by ONG&ONG Pte Ltd in Singapore, Singapore 31 Blair Road by ONG&ONG Pte Ltd in Singapore, Singapore
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 
Award Entry

A contemporary renovation of an Art Deco style terrace house, results in an austere neutral living space 

The central concept of this project is that continuity of spaces eliminates the boundary between inside and outside, in order to create multiple relationships between diverse activities that occur in a residential realm. Austere and minimalistic with a constant analogy to industrial spaces.

The final scheme is an innovative response to the constraints of a conservation building. A traditional façade embraces a contemporary way of living, that has meticulously achieved a delicate balance between the old and the new. This has created a unique and effective house design, the exterior and the modern approach to the interior has been designed in context with the surroundings. The scheme is an innovative response to the constraints of a conservation house. Conservation of properties in Singapore advocate maximum retention, sensitive restoration and careful repair

Another key constraint was that the height of the second floor was unable to be altered, to ensure that the front elevation did not change. Inventively the ceiling was raised to accommodate additional space in the roof. Creating a mezzanine space on the second floor.To resolve lighting issues within this new space, a jack roof was created to allow large amounts of light in.

A large internal courtyard bisects the house. This courtyard not only allows for the flexible inside / outside space, which encourages natural ventilation but also allows light to penetrate both sections of the house. This new intervention creates a light and a spacious feeling around the air well.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
ONG&ONG Pte Ltd
www.ong-ong.com

More projects by this architect

Bedok Integrated Complex

72 Sentosa Cove

55 Blair Road

Hotel Quincy

National Heart Centre

More Projects

Latest Jobs in Singapore

Workplace Interior Design Manager

Creative Director Profile – Singapore or Hong Kong based

Team Leader – Lighting

 
WIN Awards 2016
WAN Business Information
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site