WAN Awards

THURSDAY 29 SEPTEMBER 2016

SEARCH   
 
Previous Next
 

Six Ramsgate, Singapore, Singapore

Friday 15 May 2009
 

Enclosed open house

 
Six Ramsgate by Wallflower Architecture + Design in Singapore, Singapore
Wallflower Architecture + Design 
 
Six Ramsgate by Wallflower Architecture + Design in Singapore, Singapore Six Ramsgate by Wallflower Architecture + Design in Singapore, Singapore Six Ramsgate by Wallflower Architecture + Design in Singapore, Singapore Six Ramsgate by Wallflower Architecture + Design in Singapore, Singapore Six Ramsgate by Wallflower Architecture + Design in Singapore, Singapore Six Ramsgate by Wallflower Architecture + Design in Singapore, Singapore
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Wallflower creates tangible space amidst urban density 

The client’s desire for the home to have a perception of substantial private space has resulted in the development of a spatial program that internalizes spaces such as pools and gardens normally regarded as external to the envelope of the house. By zoning spaces such as the bedrooms and servants' quarters on alternative levels, i.e. 2nd storey and basement levels, the ground plane is freed from walls that would have been required if public and private programs were interlaced on the same plane.

The environmental transparencies at ground level and between courtyards are important in passively cooling the house. All the courtyards have differing material finishes and therefore differing heat gain and latency (water, grass, water, granite). As long as there are temperature differences between courtyards, the living, dining, and pool house become conduits for breezes that move in between the courtyards, very much like how land and sea breezes are generated. At the second storey, solid hardwood louvers that can be adjusted by hand allow the desired amount of breeze and sunlight to filter through.

The planning strategy releases substantial volumes of perceptual as well as tangible space that is normally not experienced if traditional architectural space planning norms are not reinterpreted in our local context. Environmentally, the contiguous and interconnected space encourage the slightest breezes, whether they are prevailing and therefore air-movement is horizontal, or convectionally circulated, which the courtyards help generate. For the owner, it is the experiential serenity that unencumbered space, a gentle breeze, dappled sunlight and the hush of water rippling on a pond that is priceless in our dense and busy urbanscape.

Key Facts

Status
Value 0(m€)
Wallflower Architecture + Design
www.wallflower.com.sg

More projects by this architect

Travertine Dream House

Water-Cooled House

Wallflower Architecture + Design, Singapore

Water-Cooled House, Singapore

Enclosed Open House

Latest Jobs in Singapore

Workplace Interior Design Manager

Creative Director Profile – Singapore or Hong Kong based

Team Leader – Lighting

 
WIN Awards 2016
WAN Business Information
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site