Tenders Today


Previous Next

Jåttå Vocational School, Stavanger, Norway

Friday 27 Feb 2009

A modern learning environment

Jåttå Vocational School by Henning Larsen Architects in Stavanger, Norway
Images: Monica Larsen with copyrights to Henning Larsen Architects 
Jåttå Vocational School by Henning Larsen Architects in Stavanger, Norway Jåttå Vocational School by Henning Larsen Architects in Stavanger, Norway Jåttå Vocational School by Henning Larsen Architects in Stavanger, Norway
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
Award Entry

Henning Larsen build a school for vocational learning in Norway 

Jåttå Vocational School of Stavanger is designed like a little town within the town, featuring a vibrant main street surrounded by independent ‘urban areas’ with subjective learning environments. The heart of the school – the main street with auditorium, canteen and resource centre – melts into a fluid course with green views of atriums and a roof garden as well as of workshops and spheres of educational activity. The sequence of ramps and stairways leads from the entrance into the house, and through the auditorium it reaches the roofscape with its view of the surrounding landscape and the fjord.

Jåttå Vocational School is one of the most modern school buildings in Norway, providing the framework for new teaching methods. The open and varying spatial sequences permit teaching methods adapted to various situations and systems. In this way the school functions like a modern place of work with large open teaching environments and workshops for special subjects.

The central hall holds the big open auditorium, the canteen, the library and the resource centre. The adjacent individual departments have zones for teaching as well as concentration, thus complying with the new teaching principles for individually adapted teaching methods.

The building is situated in close contact with the surrounding landscape and sports ground and forms the entrance to the new Stavanger quarter adjacent to the fjord. The exterior materials of the building are light and double high windows allow the daylight into the building, stimulating the learning process. The concentrated design enhances the way the building interacts with its surroundings and thus underlines its proximity and transparency.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Henning Larsen Architects

More projects by this architect

Siemens HQ

Coração da Dinamarca

Vinge station

The French International School

Carl H. Lindner College of Business

Microsoft headquarters

Forum Medicum

Southern University of Denmark

Moesgaard Museum

The University of Southern Denmark: Kolding Campus

Central Bank of Libya

City Hall

Residential Developments

Henning Larsen (1925 - 2013)

European Spallation Source (ESS)

Umeå Arts Campus

Egedal Town Hall

Sustainable City Development

Nordea Bank Headquarters

Emmen Theatre and Zoo

Leüthen’s Cultural Garden


Novo Nordisk Corporate Centre

Viborg Town Hall

Siemens HQ

Harpa Reykjavik Concert + Congress Centre

Harpa Concert Hall and Conference Centre

Herlev Hospital Extension


The Wave

Umeå Architecture Academy

Jåttå Vocational School

Calabar International Conference Center

Spiegel Headquarters

Aghobili Hotel

Batumi Aquarium

Batumi Aquarium

Norwegian Radium Hospital - Research Department

Uppsala Concert & Congress Hall

Norwegian Radium Hospital

Concert and Congress Hall/Palacio de Congreso

WAN Business Information

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site