WAN Awards

THURSDAY 25 AUGUST 2016

SEARCH   
 
Previous Next
 

Apex House, Hong Kong, Hong Kong

Monday 29 Sep 2008
 

Woods Bagot complete Apex House

 
Apex House by Woods Bagot in Hong Kong, Hong Kong
 
 
Apex House by Woods Bagot in Hong Kong, Hong Kong Apex House by Woods Bagot in Hong Kong, Hong Kong Apex House by Woods Bagot in Hong Kong, Hong Kong
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 
Editorial

Hong Kong’s latest building redesign results in 4 new luxury apartments 

Global architecture design firm Woods Bagot today completed their most recent Hong Kong project, the Apex House located at 16 Mount Austin Road, The Peak.

The HK$40 million project took two years to finish, due to the many challenges the architects faced in securing permission from the building authority for the extensive redesign of the existing building. The design team, led by Stephen Jones and Leslie Chan, states that this has only made the completion of the project all the more satisfying: “This was a very unique project for us as we had to work within the existing skeleton of the building, yet create a totally new sensation unexpected for The Peak,” said Jones.

As part of the design brief, the client (a private developer) tasked Woods Bagot with reconfiguring the existing building to create four duplexes, resulting in four generously sized luxury apartments of around 4,000 sq ft, all of which were designed to showcase the views from The Peak over Tsimshatsui, Victoria harbour to the East and Lamma Island and Aberdeen to the West. The architects took their design cue from Mondrian-inspired grid-based paintings, by employing a series of layered ‘frames,’ which provide a sense of richness and scale to the design, while at the same time complementing the surrounding landscape. This extends to the interior design of the apartments too, with Woods Bagot employing customised furniture which Jones said was intended to be “architecturally aligned with its surroundings to show off the stunning views”.

Permission for such an extensive redesign from the building authority took 24 months to secure as internal staircases, a new view-lift, and full height windows all had to first be approved by the building authority before construction could begin.

John Edwards
Reporter

Key Facts

Status complete
Value 3.5(m€)
Woods Bagot
www.woodsbagot.com

More projects by this architect

Shenzhen Metro Changzhen Depot TOD Master Plan

Mesa City Center

Ham Yard

Catholic Leadership Centre

Golden Dragon Museum

Woods Bagot HOTBED event

Cubus

Langfang Eco-Smart City Master Plan

Saudi Arabia Bank Headquarters

Tianjin waterfront development

Central Village Hotels

Nakheel Tower

Hong Kong University of Science & Technology (HKUST)

Barcode

Piccadilly Central Tower

Tsada Golf Estate and Resort

100 West Cromwell Road

Liverpool Central

Latest Jobs in Hong Kong

Associate Design Manager

 
WIN Awards 2016
WAN Business Information
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site