WAN Awards

TUESDAY 23 AUGUST 2016

SEARCH   
 
Previous Next
 

The Royal Library, Copenhagen, Denmark

Thursday 06 Dec 2007
 

The Black Diamond

 
The Royal Library by schmidt hammer lassen architects in Copenhagen, Denmark
 
 
The Royal Library by schmidt hammer lassen architects in Copenhagen, Denmark The Royal Library by schmidt hammer lassen architects in Copenhagen, Denmark The Royal Library by schmidt hammer lassen architects in Copenhagen, Denmark The Royal Library by schmidt hammer lassen architects in Copenhagen, Denmark The Royal Library by schmidt hammer lassen architects in Copenhagen, Denmark The Royal Library by schmidt hammer lassen architects in Copenhagen, Denmark
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

schmidt hammer lassen's Royal library - a library for the 21st century 

The Royal Library figures among the architectural icons on the Copenhagen waterfront. The extension to the library is an imaginatively conceived monolith of seven storeys – a sculptured casket clad in lustrous black granite. The classic cube is animated by the facades’ strikingly tilted planes and obliquely sheared surfaces, and by the airy, glazed ground floor that allows the “diamond” to float. A broad “crevasse” cleaves the mass into two, creating space for a light-filled atrium. A large, vibrant, organic space set on the axis that connects the water with the city – and the new library building with the old. Apart from housing the library’s key functions, the extension incorporates a bookshop, café, restaurant, a clutch of research centres and archives, a roof terrace and the Queen’s Hall, seating 600 and providing a venue for concerts, stage performances and conferences. The library extension sits on the new plaza Søren Kierkegaard Plads – a popular focal point at the heart of the bustling life of the city.

Key Facts

Status Completed
Value 49(m€)
schmidt hammer lassen architects
www.shl.dk

More projects by this architect

University Student Centre

University of Applied Sciences

Clubhouse project

West Shanghai Workers’ Cultural Palace

‘Valdemars Have’

More Projects

 
WIN Awards 2016
WAN Business Information
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site