Corazon Films
Friday 28 Jul 2017

 

After more than a decade working in the music market as a music producer and sound engineer, Fabio Marins combined this technical and practical audio knowledge with the scientific knowledge of the areas of architecture and acoustics, creating a differential in terms of understanding, the technical and practical needs of the built environment.

Today his area of activity went beyond the frontiers of architectural architecture, but a strong influence that the artistic environment left in his work or has led to different projects, more and more daring and personalised, breaking with a strong formalist tendency of architecture, contemporary and exploring new architectural possibilities.

Willing to be a stripped-down atmosphere and an incubator of new talents, the film production company Corazon Films works in the execution of advertising and publicity films. The architect Fabio Marins, who signs the interior design with an original area of 125 square metres, was responsible for translating into architectural language a busy and creative day at the company's headquarter. With metal structures, large areas of window frames and lots of natural light, the double height ceiling of this room at the Modulo Alto de Pinheiros Building in São Paulo was already instigating by itself, and ended up influencing the design directions. The challenge was to accommodate a program in a sense extensive into a small area that could fit the demands and routines of Corazon Films.

The space needed to accommodate several workstations, a studio with two editing islands, a meeting and presentation of projects room, a boardroom, a fun decompression zone for employees to relax as well as basic office functions such as a kitchen, a reception and a waiting room.

This element solved several issues, as it works as a kitchen partition, a support for the company brand logo at the entrance, a storage module with shelves for the salon externally and for the kitchen internally, besides giving a sculptural element and provocative view of the hall. It was made of pre-fabricated OSB (Oriented Strand Board) cubes to make on-site assembly easier. The OSB was chosen because it is an inexpensive, easy-to-handle material that imparted a striking texture to the environment, also bringing the idea of the contrast by using a raw and cheap material with a bold and creative design that gives it a sculptural plasticity, fully aligned with the concept of this film production company.

Even with a favourable scenario for the development of a functional project, there were some challenges: one of the ends of the building where the terrain funnelled had a complex area that was very harmful to the occupation. The distribution of space and circulation were challenges to the project, in order to improve the use of this environment. Marins suggested the construction of a mezzanine where the boardroom is now located and, on the ground floor, the new meeting and presentation of projects room. The ladder is made of 20mm super slim tube locksmith, with steps and shelves of OSB that besides the function of stairs serves as a shelf for the hall.

Right at the entrance of the room is the studio with the editing islands. It was designed to be a kind of suspended monolith and supports the neon heart - a reference to the company logo. Making a counterpoint to the large double ceiling height of the living room, this effect was enhanced with the option of making the kitchen with woodwork elements that did not touch the mezzanine base, giving it a "floatage" feel.

In the external porch area a tropical landscaping was done with relaxing lighting and placed bistro-type tables, creating a fun decompression environment for the employees.

Fabio Marins Arquitetura

http://www.fabiomarins.com.br/