BY Studios
Wednesday 07 Jun 2017

 

WAATAA (we are all together around architecture) found three empty large spaces with substantial height ceilings, large windows dimensions and each with its own sanitary facilities. The use of these three spaces were used as commercial. 

The main purpose of the project focused on the conversion of these commercial spaces into living spaces. We quickly realised that, due to the nature of the pre-existence, the housing core to be generated could not and should not follow conventional patterns. The idea is to solve the problem of inhabiting with the creation of independent wood structures that simultaneously solve the spatial organisation and distribute all the functional contents necessary to the house.

Pre-existing space walls are covered with cabinets making it the physical limits of the house, with the additional function of providing storage and ensuring acoustic and thermal comfort. Then, there is a reorganisation and reformulation of the existing sanitary facilities, making possible its appropriation of the lower and upper levels.

Finally, two coloured modules are placed inside. A yellow infrastructure container of the cooking act, and a blue one more related to the act of resting. It is essentially these containers that organise the functions and define the space of the house. It can be said that in a hollow and incipient solid, a scenario is created through the introduction of modules that make the overlapping and intertwining of spatial functions. It is with these modules that the inhabitant will interact and experience his existential space of refuge. He will open and close, get up and down, transforming his daily experience.