Mammoth
Thursday 04 May 2017

 

Mammoth by Kalos Eidos

Equal parts bottle shop, craft beer tasting room, and gourmet sandwich cafe, Mammoth occupies a 2,400 square foot tenant space in the Eastlake area of Seattle. Inspired by the role of the local bodega as a historic urban typology, the owners aimed to create a truly hybrid program and to provide a flexible space for imbibing, eating, and social gathering that could be stitched into the routine of those in its neighborhood.

The objective, then, was to create a cafe/bar space that could accommodate fluidly and easily multiple guest scenarios from day to night, individual to large group, including everyone from families with children, to wifi-hoppers wanting a regular spot to work, to beer aficionados drawn in by a curated selection of unique and diverse tastings, to someone just grabbing a sandwich or re-filling a growler, all to stay or to go.

The space is anchored by a long central bar and service counter, which organizes the three overlapped program components and all related interactions between staff and customers. The back bar integrates 48 different beer lines, routed from a lower level tap room, which are customized to accommodate both typical draft taps and specialized growler filler taps. Each of the 48 lines corresponds to a changeable sign plate within the fullheight beer menu board above. As the inventory changes, the sign templates are updated accordingly and re-hung under the appropriate category, visible from all areas of the space.

Four different seating zones are situated around this central hub, each oriented to accommodate a distinct seating style, group size, activity, and view. The bar seating area is contained within a metal framework extending from the menu sign board that extends over to the drink rail at the rear of the banquette, accommodating the legal separation requirement for 21 and over areas seamlessly integrated within the other elements of the space. The primary dining area is hinged to the linear banquette, with flexible seating and tables to accommodate a range of group sizes. Counter seating on the east wall takes advantage of views to the adjacent park, while the rear room includes a concealed media cabinet and reconfigurable furniture that can accommodate larger dining groups, private parties and screening events.

The central bar is also situated at the prominent sectional transition of the existing space, which shifts dramatically from two different double-high zones near the entry to a lower-ceiling zone toward the rear of the building. The overall material strategy served to unify multiple conjoined tenant spaces into a single, cohesive space, introducing a series of diagonal beams which help to mediate this jump in ceiling height, while providing acoustic buffering to and supporting suspended lighting within the main dining area.