Cocktail Kitchen, Dubai
Monday 09 Jan 2017

 

Cocktail Kitchen is a specialist cocktail bar that focuses in equal measure on the craft of mixology and the culinary skills of the Head Chef. The customer’s experience of preparing fresh ingredients and making both cocktails and dishes was important to the Client. 

Designed by UAE based practice ANARCHITECT, architects Jonathan Ashmore and Tarik Zaharna created a sequence of spaces over 500sqm that maximize social interaction as part of the overall experience. It was important to create a journey and narrative embedded in the project that continually intrigues and invites guests back to engage and enjoy these experiences in a relaxed and beautifully crafted environment.

Situated in Dubai’s lesser known neighbourhood of Jumeirah Lakes Towers, the unexpected arrival of the unique, home-grown and design conscious Cocktail Kitchen has instigated a new going-out scene of up and coming stylish and social venues.  Cocktail Kitchen stands out from the typical glamorous Dubai scene because it is a destination that really puts ‘social experience’ at the heart of its design, layout and its hospitality. 

The refined material palette is made up of three core elements; stone, metal and wood. Each in itself respectively represents solidity, precision and nature and when combined they create a superlative refinement and playfulness in the project.  

The continuity of these core material elements throughout the spaces is intrinsic to the projects subtlety and character. The dominant forms of the white quartz and bush hammered Piasentina stone present in the main bar and the emerald onyx in the Backroom Bar; form a foundation for each of the spaces. The precision of the brushed stainless-steel and custom copper detailing define thresholds and differentiate between materials and spaces with crisp and timeless elegance.  Beaded timber wall panels, larch parquet and bespoke oak floors add the natural textures to complete the fundamental elements of the project.

References to chopping boards, (larch parquet) mixologist tools (copper) and natural ingredients (Ivy print walls) instil a relaxed humour into the project to add personality to the spaces. Social trends informed the spatial planning and design process as the project reveals itself and its detail over time which may or not be noticed until the second or third visit. 

Opened in February 2016, the bar continues to delight returning cocktail and food connoisseurs and challenges design expectations of Dubai for both local and international audiences.