Kings Cross Central - Plimsoll
Tuesday 20 Dec 2016

 

Johnson Naylor created the interior architecture of all apartments and penthouses in the Plimsoll Buildings. They were also responsible for the design of the Entrance Lobby, the Residents Facilities which include a lounge, dining room and gym, and the interiors of the Winter Garden, working with landscape designers Dan Pearson Studio.

Completion of the building was in November 2015, in December 2015 the new apartment owners began to move in.

The interior architecture of the apartments responds to the unique context and surroundings of Kings Cross, embracing the principles and values of Kings Cross Central; it’s landscape, urban mix and architectural vision.

The spacial composition and vertical and horizontal rhythm of the interior work in harmony with the architecture. The spaces all use a palette of core materials that include engineered oak, timber veneers, lacquer, natural stone and back painted glass. These authentic, quietly contemporary finishes expand the space, providing individuals with a backdrop to place their furniture and memories and create a place that is home

The design of the kitchens (which are again, unique to the development), have cladding and splash backs made of natural stone, Hi Macs acrylic worktops and oak veneer and lacquered doors, drawers and panels.

Porcelain and Natural Stone is utilised in the bathrooms, along with back painted glass, bespoke basins and accessories that make the spaces unique.

Designed in collaboration with David Morley Architects, the ovoid helix staircase dominates the Entrance Hall sweeping upwards and leading you through to the private lounge and dining room, where rich textures of American walnut, ebonised panelling and brass are used to create a calm and elegant place to relax or entertain.

The Winter Garden is inspired by Victorian glasshouses. A beacon of the building, it is a restful place for the residents amongst an internal garden with floors of natural stone and walls of textured render. The balcony is a viewing area above the planting, linked by a spiral staircase it has a library of books and even a piano for the musically inclined.

 

Johnson Naylor

www.johnsonnaylor.co.uk

more projects by this designer