Nevill Road
Tuesday 13 Dec 2016

 

Freehaus were tasked by the clients for this project, creative partners at design studio Here Design, with reconfiguring the lower ground floor of the property in order to provide greater connectivity to the garden and bring light into what was previously a dark series of spaces.

Central to the brief was the desire to create a bold contemporary design, whilst facilitating clever storage solutions for children’s toys as well as to display the clients’ diverse collection of art works, objects and sculptures.

“Our clients, as designers themselves, and having resided at the property for many years, came to the table bursting with ideas, references and material samples. As such the design process, from concept through to specification and execution was a truly collaborative exercise between client, architect and specialist fabricators - the latter including joiners, flooring and product specialists”, said Freehaus.

Through a materials-driven approach, with an emphasis on composition of texture and colour, two distinct areas of complimentary characters were created, allowing for a duality of atmospheres within a single open plan space. Carrera marble, as the predominant kitchen work surface material, is softened by hand stained white timber door panels and a warm oak herringbone solid wood floor with the light turquoise aluminum bi-fold doors framing the garden and bringing out the depths of colour in the foliage beyond.

Accents of brass line the space and help draw flickers of light deep into the interior and through into the darker living room snug focused around a new fire place and marble hearth.

Discreet drawers and cabinets, which playfully reference the presence of the staircase behind, provide accessible storage for children’s toys whilst enabling the speedy clearing of the space, allowing it to adapt to the needs of family members of all ages and respond to the change in use from afternoons to evenings.

Architect: Freehaus

Structural & Civil Engineer: Price & Myers

Main Contractor: MGW Construction Ltd

Structural Contractor: JAC Construction

Joinery: Big Little Projects

Flooring: Solid Floor

Photography: Adam Luszniak