Sagüés Apartment
Wednesday 28 Sep 2016

 

The house in which the project is going to be developed is located in Sagües. Its main feature is the view of the Zurriola beach and the sea.  It is made the decision of dividing the space into three parts.  The first one, a service area next to the entrance, serves as distributor, covering the space between the two inner courtyards. The second one, designed to contain the bedrooms, raises 30 cm over the rest of the house. The last part is occupied by the main room, including the living-dining room and the kitchen. This area has two windows giving access to a terrace with outstanding views over the sea and the city.

With the intervention, it is intended to underline the presence of the close sea and beach from inside the house. On the one hand, giving the opportunity of appreciating that sight from as many places of the house as possible and, on the other, using materials and finishes with reminiscences of the coast. Two planes with turquoise coloured tiles are highlighted, their brightness evoke and blend with the tones of sea and sky, emphasizing its location from inside the house.

The first decision that is made is modifying the access area, which consisted in a narrow hallway used just as a transit area. However, with the new layout of the house, a services area is created next to the entrance, with a shower to remove all the sand from the beach and a surf boarding storage. Moreover, this part of the house serves as dressing, storage and laundry room.

In this access area, the great brightness of the two inner courtyards is taken as an advantage, creating a unique space in which the natural light penetrate for both sides. The origin of this light is camouflaged, filtered and covered the proportion of the windows. With wood planks and translucent surfaces, the sights are hidden and a mysterious atmosphere is created.

In the middle part of the house, the bedroom and the working studio are placed. Their disposition like corridors make it possible to see the sea from almost every point of the house. The floor in this region lifts 30 cm from the rest of the house, giving space to the installations. In addition to this, the difference in height is used as separation between rooms. In such a way, the bedroom overlooks the living room and the sea, although some independence is preserved despite the visual continuity. The studio gains the space of the hallway, which works as a library, thanks to a big sliding door system that allow a versatile use of this area.

 

PAUZARQ arquitectos

http://pauzarq.com/