Selfridges Body Studio
Friday 22 Jul 2016

 

Nulty has recently completed work on the lighting scheme for the new 37,000sq ft retail space the Body Studio in Selfridges. The new retail concept within the London flagship store is completely dedicated to women’s bodywear categories such as hosiery, loungewear, sleepwear and lingerie. Opened in what used to be the brand’s head office, the area is Selfridges’ largest retail department and also includes the first wellness café by health gurus Hemsley + Hemsley and hair salon by celebrity stylist Daniel Galvin.

Working closely with the team at Selfridges and the interior architects Neri & Hu, Nulty created the iconic department store’s first all LED scheme, that truly complements the luxurious, feminine and uncluttered aesthetic of the interior design.

Each individual retail pocket within the studio needed its own identity and by using highly considered lighting details alongside different materials, Nulty was able to provide a unique mood and character for each space. The lighting concept reinforced the design vision rather than taking over, creating an intimate, calming and personal shopping experience for women, with a focus on making them look and feel beautiful.

One of the unique aspects of the design is the different retail experiences customers have depending on the time of day. During daylight hours natural light floods the space from the courtyard and two large skylights. At night the studio is transformed to an intimate and visually stimulating retail space, where the light tells a story and showcases the different contrast between the areas.

Upon entering the department you are greeted by large lanterns in the form of back illuminated barrisol panels, which were carefully positioned over the escalators to create an impressive approach to the Body Studio. Shoji screens on the floor wrap around the interior courtyard and are cleverly backlit using LED sheets, replicating the lucent light of a traditional Japanese tea house. The ceiling layout was purposely kept uniform throughout to provide a consistent vernacular to the overall retail space. Surface mounted LED spotlights were used to achieve maximum flexibility, alongside joinery lighting that picks up on vertical surfaces illuminating the merchandise, all while creating a sense of depth and drama.

The beautiful, bespoke fitting rooms utilise the best possible colour rendering and comfort of light levels to make the experience calming and enjoyable for the customer. Linear LED tape washes the ceiling of each individual booth, creating a diffused light in order to avoid unnecessary shadows on the human form.

Anna Sandgren, Senior Designer said; “The Body Studio is a new concept for Selfridges and now forms the largest retail department within the iconic store. It was a real joy to work closely with Neri & Hu, FDArchitecture and the rest of the design team on this truly special project.”