South Bank Tower
Wednesday 15 Jul 2015

 

Award banner

The South Bank Tower development consists of an existing 30 storey office tower being converted into 191 apartments, including 18 penthouses within an imposing 10 floor extension.

With intelligent planning and site-specific cultural influences, Johnson Naylor produced a complete design package for the apartments, penthouses, and resident’s facilities

Located in one of London’s most distinctive and dynamic neighbourhoods, the apartments introduce some of the most dramatic views of the city’s landscape.

Everything, from planning of the apartments layouts to the interior architecture and design was influenced by the quality of light, and the landscape below.

The apartments are designed to open up to the perimeter, focusing the view and the horizon. The dramatic vertical structure of the building creates a focus towards some of London’s major landmarks. They have a quiet luxury in the use of large-scale materials, lacquers, stone, porcelain and special timber floors designed to be in proportion with the shape and size of apartments.

Lighting defines and compliments the flowing spaces of the apartments. Ceilings and services have been designed to avoid any lowered areas over living spaces making the most of the height and ensuring maximum light and view. Full height doors help to continue the flow of spaces and frame the views.

Kitchens are naturally integrated with the living and dining areas. Matt lacquer, and feature marble island units are designed to feel as a piece of furniture to the living space.

Bathrooms are sculpted with continuous surfaces of natural stone, technical stone, mirror and coloured glass. Master suites have a bespoke designed basin developed for the South Bank Tower.

At 3 storeys high, the interiors of the residents’ entrance are designed to complement and enhance the scale. A grid of columns is used to reflect the inner structure of the existing building - part render and part timber veneer. The inside columns are exposed and decorated with scratches of gold leaf.

Contained within a layered, colourful cube, the mailboxes sit as a sculptural piece of artwork within the grand space. The desk is low and informal, made of large marble and solid wood planks.