Spring Restaurant, Somerset House
Wednesday 15 Oct 2014

 

Paul Nulty Lighting Design (PNLD) has completed the interior lighting for the first solo restaurant of chef Skye Gyngell, breathing life into a 19th-century drawing room at the world famous Somerset House, London that hasn't been open to the public for over 150 years.

In collaboration with interior designer Briony Fitzgerald and architect Stuart Forbes Associates, the practice has helped bring warmth to a space flooded with natural light and with ceilings that stand over four metres tall. PNLD's concept was to enhance, yet soften, the commanding architecture of clean stone columns and vast ceilings to create an intimate dining experience. The lighting concept, based on the restaurant's name and aligned with Skye Gyngell's vision for softness, draws spring-like gentleness throughout the space balancing the cool tones of natural light with the warmth of the interior design.

PNLD wanted to draw guests through the season's colours and textures as they walked through the rooms. As they enter the reception, guests are enveloped by subdued, natural colours resembling a forest at dusk; Lindsey Aldeman's chandelier, in the design of twisted branches and tipped with rounded luminaires, adds to the natural effect and feel of the space and washes an ambient light over the muted golden tones of the walls. Artist Emma Peascod's verre eglomise provides a richness of colour that PNLD has lit from top and bottom to radiate the intricate foil petal detail behind the glass. The light catches the texture of the materials to create liveliness from the foil flowers that shine and sparkle.

The restaurant's atrium is cool from the natural light above and enhanced by the muted stone tones of garden designer Jinny Blom's feature panels that delicately adorn the walls. The lighting complements a nocturnal atmosphere with a concealed strip of luminaires around the skylight, drawing the eye to the outdoors and providing an ethereal background illumination. Hidden spotlights create the effect of dappled moonlight permeating through tress producing a textured light effect on the panelling. This dusky ambiance is visible from within the restaurant's dining room and combined with the atrium's foliage, helps draw a spring evening into the space.

Ambient and accent lighting delicately pick out details across the tables and walls, easing the vastness of the main dining area. Banquettes modelled on the curvature of the imposing columns are illuminated to create spaces of intimacy; the grand windows are framed with up lighting to give a balanced luminosity. With an interior of original features combined with modern art and architecture, the characteristics of history and the present day have been harmonised.