Refurbished Heritage Apartment
Wednesday 02 Jul 2014

 

Located in an early 20th century listed building in Madrid's city centre, this dwelling once consisted of three living rooms interconnected by sliding doors, with windows overlooking the main street. As an existing heritage space, it featured many beautiful, if neglected, details including ceiling mouldings, original exterior woodwork and wooden flooring settled as dowels and arranged in patterned diamond formations. The entire the house, ventilated through two patios, was suffering with the effects of time; the once elegant residence was crumbling and shabby.   

Spanish architect Francisco Javier Eguiluz intervened with a plan to resurrect the building to its former glory, retaining many original features whilst adding contemporary design to update and revive the space. His intention was to uncover the full potential of the outdoor lounges, through cleaning the mouldings, repairing the wood floor, eliminating superfluous decoration and maintaining the wooden windows but improving the building's heat and sound insulation.

His design provided new solutions for the inner zone; the objective was to enlighten the previously narrow, dark spaces, and the drawn more light into the master by introducing a low wall between bedroom and bathroom, allowing increased natural light through from the window. The low wall is coated in chestnut wooden panels and Carrara marble which is repeated in the other wet rooms. In the guest bathroom, a tailored marble sink rests in a wooden panel, and in the kitchen stands a marble-topped island with wooden doors, that houses the cooker and sink. The island is repeated above, to hide the boiler and the bell.

In areas where the original floors could not be saved, Eguiluz used white resin flooring to illuminate the rooms. No skirting exists in those spaces, which serves to provide the house with a clean finish that does not compete with the original details of the three main rooms. For Eguiluz it was a deliberate intention not to copy the original details, but merely design around them, creating a space in which the old accommodates the new, and the new respects the heritage of the original 1925 structure.

The project was achieved in partnership with interior designers RÄL 167.

 

Francisco Javier Eguilux

http://www.patxieguiluz.es